Бюджетът ще финансира с 45 млн. лв. ремонта на жп линията Волуяк – Драгоман

След получаване на европейско финансиране по проекта, средствата ще бъдат върнати в държавния бюджет до края на 2021 г.

Бюджетът ще финансира с 45 млн. лв. ремонта на жп линията Волуяк – Драгоман

Снимка: Красимир Свраков

656 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Правителството одобри отпускането на временен финансов ресурс в размер на 45 млн. лв. за стартиране на дейностите по модернизация на жп линията Волуяк – Драгоман. Допълнителните плащания се отпускат към бюджета на Министерството на транспорта, като принципал на НК „Железопътна инфраструктура“.

Линията е част от проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман“, а ремонтът между София и Драгоман започна в средата на юли. Той ще струва общо 239 млн. лв. с ДДС. Тогава зам.-министърът на транспорта Нели Андреева заяви, че се надява скоро да започне и ремонтът именно между Волуяк и Драгоман.

Проектът е предвиден за финансиране по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и предстои неговото одобрение от Управляващия орган на програмата и Европейската комисия.

Осигуряването на средствата ще позволи своевременно стартиране на предвидените дейности и завършването им до края на 2023 г., когато е крайният срок за финансиране от оперативната програма. След одобряване на европейското финансиране за проекта разходите ще бъдат възстановени в Държавния бюджет в срок до края на декември 2021 г.

Подкрепи Economic.bg