Кабинетът реши да намали ДДС за още сектори

България ще изисква PCR тестове на влизащите от Молдова, Сърбия, Кувейт, Израел и Северна Македония

Кабинетът реши да намали ДДС за още сектори

Снимка: Красимир Свраков

776 ~ 1 мин. четене

Данъкът добавена стойност за туристическите агенции, туроператорите, както и за случайния превоз, ще стане 9% от 1 август. Това каза министър-председателят Бойко Борисов днес в Министерския съвет по време на представянето на новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронакризата.

„Практиката показва, че туристическите агенции и туроператорите, които са неразделна част от туризма, не могат да се възползват от намаленото ДДС за заведенията. Сега има един друг закон, чрез който може да се направи това. За компаниите от случайния превоз също ще важи новият размер на данък добавена стойност“, каза Борисов.

Припомняме, че министър-председателя взе политическото решение да намали ДДС-то за заведенията от 20 на 9% като антикризисна мярка. Против това се обявиха бившият министър на финансите Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в  парламента Менда Стоянова. Въпреки това обаче поправките са факт и от 1 юли вече е в сила намаленото ДДС за ресторантьори, кетъринг услугите, бебешките храни и книгите. Такава е ставката и за всички хотели, но туристическите агенции и туроператорите не попадаха в обхвата на новите правила.

Затова до края на днешния ден ще бъдат входирани текстовете, с които се намали на 9% ДДС-то и за туроператорите, а до края на седмицата парламентът трябва да гласува новите поправки. През кой закон обаче това ще се случи не стана ясно от думите на министър-председателя Борисов. Председателят на НФСБ Валери Симеонов обаче ще „задвижи“ процедурата, стана ясно по време на брифинга.

От 1 август България ще изисква отрицателни PCR тестове, направени до 72 часа преди пристигането, за влизащите от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония, съобщи Валери Симеонов по време на брифинга в Министерския съвет. Той уточни, че се очакват заповеди на новия министър на здравеопазването Костадин Ангелов, които да регламентират новите правила.

Подкрепи Economic.bg