Как да се справите с аквапланинга при шофиране

Есенният дъжд увеличава риска от аквапланинг

Как да се справите с аквапланинга при шофиране

Снимка: Nokian Tyres

Докато лятото преминава в есен, вечерите стават по-тъмни и валежите от дъжд зачестяват. Пътищата с дупки в тях могат да бъдат опасни както преди така и след обилни валежи - рискът от аквапланинг се увеличава когато водата насъбрала се върху пътната настилка няма време да изсъхне.

Под гумата се образува водна възглавница когато шарката на протектора не може да премахне водата между гумата и пътя. Това кара гумите да изгубят сцеплението си, както и управляемостта, поради което шофьорът не може вече да контролира автомобила. Аквапланингът може да изненада дори и най-опитните шофьори, тъй като за жалост е невъзможно да се упражни предварително.


Ако колата ви попадне в аквапланинг

1. Запазете спокойствие.

2. Отпуснете газта и натиснете съединителя надолу с цел да забавите колата и да възстановите сцеплението. Спирачките няма да помогнат, тъй като само щe намалят още сцеплението.

3. Дръжте кормилото изправено, за да избегнете попадане в канавка или насрещното платно когато сцеплението се възстанови.


Как да избегнете аквапланинг при шофиране

Проверете състоянието на гумите си и налягането в тях

Висококачествена лятна гума с достатъчна оставаща дълбочина на протектора е най-сигурният избор за мокрите есенни пътища. За да намалите риска от аквапланинг, е необходимо да сменяте гумите си, когато дълбочината на протектора падне под 4 мм. По-новите гуми намаляват спирачния път на мокра настилка, но въпреки това сцепление на мокро и спиране на мокро не бива да се бъркат със склонността на гумата към аквапланинг, съветват специалистите от Nokian Tyres. 

"Категорията за сцепление посочена върху етикетите за гуми на Европейския Съюз показват ефективността на гумата при сцепление на мокра настилка, с други думи, как гумата се държи когато спира на мокър асфалт. Въпреки това, склонността към аквапланинг не може да бъде извлечена от етикетите за гуми", казва Мати Мори, Mениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres.

Налягането на гумите също е важен фактор. Ако то не е достатъчно, гумите може да не запазят формата си във водата и колата ще стане по-податлива на аквапланинг. 


Избягвайте изпреварванията и локвите

В допълнение на висококачествените летни гуми, това което се случва между седалката и волана също е изключително важно. Нужно е да намалите скоростта си когато шофирате на дъжд.

"Необходимо е допълнително намаляване на скоростта когато шофирате през локви на пътя. Когато това е възможно, нужно е да се опитате да избягвате коловозите и дупките, тъй като в тях обикновено се събира вода.“, казва Мори.

Също така не се препоръчва изпреварване. Автомобилът може лесно да влезе в аквапланинг когато се наложи да минете през коловози докато сменяте лентата.

Коментари: 0