Паундът поскъпна след поредния удар срещу Борис Джонсън

През последните седмици валутата поскъпва именно заради редицата провали на британския премиер

Паундът поскъпна след поредния удар срещу Борис Джонсън

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Британският паунд поскъпна след обявеното малко по-рано днес решение на Върховния съд във Великобритания, че спирането на парламента е незаконно. Към 14.30 ч. българско време лирата се търгуваше за 1.1339 спрямо еврото, което е повишение с 0.27% спрямо затварянето от вчера.

Във вторник, малко преди обявяването на решението, Конър Кембъл, анализатор на Spreadex, коментира: „Причината за увеличението увеличение е свързана с предстоящото решение на Върховния съд относно прекратената сесия на Парламента“.

Малко след новината за съдебното произнасяне курсът на паунда спрямо еврото достигна 1.2482, но в последствие последва лека корекция надолу.

„Борис Джонсън е подложен на все по-голям политически натиск, такава е и неговата стратегия. За момента това е добра новина за британската лира“, казва Марк-Андре Фонгерн, анализатор в MAF Global Forex.

Въпреки че валутата е отслабнала значително след референдума за Brexit през юни 2016 г., тя се покачи значително през последните седмици, след като Джонсън претърпя редица поражения в парламента.

Преди спирането на парламента по-рано този месец група депутати, включително мнозина от Консервативната партия на Джонсън, приеха закон за предотвратяване на Brexit без сделка.

Ако сега съдебната зала беше застанала на страната на Джонсън, пътят на британската валута щеше да е неясен, смятат анализаторите.

„Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери", заяви председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу в изявление, публикувано от кабинета му.

Според експерти Камарата на общините може да заседава най-рано утре.

Ако днес съдът не се беше произнесъл срещу временното спиране на парламента, той щеше да остане блокиран до 14 октомври – само две седмици преди датата на Brexit. Незабавното му свикване увеличава възможностите за предотвратяване на напускането на ЕС без споразумение.
Коментари: 0