IBM е отворена за работа с Facebook по дигиталната ѝ валута

Libra не е просто поредната криптовалута, а по-скоро ще служи за токенизация на активи, смята генералния мениджър на IBM за блокчейн

IBM е отворена за работа с Facebook по дигиталната ѝ валута
IBM е отворена за съвместна работа с Facebook по услугата за дигитална валута на социалната мрежа, предава CNBC. 

Става ли дума за технология като блокчейн, IBM се стреми да насърчи „сътрудничеството“ между индустриите, казва Джейсън Кели, генерален мениджър на корпорацията за блокчейн услуги. „Блокчейн е отборен спорт“, казва той. По думите му клиентите на IBM са готови да работят с Facebook, съответно „ние сме готови да работим с всички тях, за да ги обединим“. 

Кели подчертава, че е важно да се прави разлика между разговорите за криптовалутите и токенизацията на активи, при които всичко от валути до акции може да се издава в цифрова книга. Според него компания като Facebook помагат да се постигне повече легитимност на основните технологии. 

Компании като IBM използват блокчейн – технологията, стояща зад криптовалутите, за да създадат свои собствени решения, така че например да организират данните в мрежа от компютри. Ползата от това се крие в прозрачността и от иновацията може да се възползват играчи от сферата на банкирането до тази на веригите за доставки. 

Що се отнася до Libra, криптовалутата на Facebook, мнозина побързаха да я сравнят с bitcoin. За нея обаче е предвидено да бъде подсигурена от кошница с валути, включително долара. Проектът на социалната мрежа ще се контролира от швейцарски консорциум от компании, в това число Visa, Mastercard и Uber. От думите на Кели не става ясно дали IBM има интерес да се присъедини към консорциума, известен като Libra Association. 

„Говорим за Libra и според хората това е просто още една криптовалута“, коментира той и добавя, че всъщност става дума за токенизация. 

Регулаторите по света обаче побързаха да скочат срещу социалната мрежа и нейния проект Libra, а държави като Франция и Германия заплашиха дори блокират услугата в Европейския съюз. Миналата седмица ръководството на Facebook се срещна с централни банкери, за да отговори на техните въпроси по темата. 
Коментари: 0