Как изглежда Германия във втория локдаун (снимки)

Новите ограничения са по-лека версия на затварянето през пролетта, тъй като училищата и магазините ще останат отворени

Как изглежда Германия във втория локдаун (снимки) 6 Снимки

Снимка: БТА

В Германия започна едномесечно частично блокиране в понеделник като част от усилията за ограничаване на инерцията на коронавируса, който зарази половин милион души в цялата страна.

Институтът по инфекциозни болести „Робърт Кох“ обяви спад на случаите с малко над 12 000 нови инфекции, въпреки че в първия ден от седмицата числото обикновено е по-ниска, тъй като не всички здравни власти докладват данните през уикенда.

Инфекциите с COVID-19  нарастват рязко през последните седмици, като рекордите при заразените вече стават норма, а в резултат на това канцлерът Ангела Меркел въведе строги мерки за обществения живот.

Новите ограничения са по-лека версия на затварянето през пролетта, тъй като училищата и магазините ще останат отворени, църквите ще имат право да провеждат служби и протестите няма да бъдат забранени. Въпреки това всички ресторанти и барове ще бъдат затворени, публичните срещи ще бъдат ограничени само до две домакинства и всички центрове за отдих, като басейни и фитнес зали, ще бъдат затворени.

„Групи от хора, които празнуват на обществени места, в апартаменти, както и в частни зони, са неприемливи с оглед на сериозната ситуация у нас“, се казва в резолюцията.

Ресторантите, кафенетата, баровете и кръчмите трябва да бъдат затворени, но им е позволено да продават храни и напитки за доставка.

Хората трябва да се въздържат от пътувания, с изключение на абсолютно необходимите.

В 16-те германски провинции може да има някои незначителни регионални различия при ограниченията.

Новият локдуан се случва, тъй болниците в Германия заявиха, че очакват нов рекорден брой пациенти, подчертавайки натиска върху здравната система.

Щатските и федералните лидери ще се срещнат отново след 10 дни, за да преценят дали новите мерки трябва да бъдат допълнително затегнати или дали те могат да бъдат облекчени през декември в зависимост от степента на инфекциите.

В интервю за обществената телевизия ZDF в неделя германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че страната е изправена пред "ситуацията на века" и каза, че са необходими "национални усилия през ноември".

Шефът на кабинета на Меркел Хелге Браун заяви, че не смята, че правилата скоро ще бъдат облекчени.

"Не мисля, че е вероятно да успеем да смекчим мерките след две седмици", каза той, но добави, че се надява ограниченията да проработят. "Твърдо вярвам, че мерките, които сега сме решили да въведем, наистина ще поставят значителна спирачка върху процента на заразяване."

Продължаващото затягане на правилата и ограниченията за вирусите предизвика гняв у хората, уморени от ограниченията и болезнените икономически последици.

Това разочарование доведе до протести в много части на света, включително в Германия.

Коментари: 0