Как премина първата част от срещата между лидерите на двете Кореи

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин обсъдиха и ключовата тема за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров

Как премина първата част от срещата между лидерите на двете Кореи

Снимка: БТА

644 ~ 2 мин. четене

Лидерите на Южна и Северна Корея приключиха първия кръг от преговорите си в граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона между двете държави и започнаха втория.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун прекараха на масата за преговори час и половина. Двамата ще се срещнат отново по-късно днес, след като обядват поотделно. Ким се завърна в севернокорейската част на Панминчжон в черна лимузина, съпроводен от 12 телохранители, които тичаха край колата му.

По време на първата част от срещата си Мун Дже-ин Ким Чен-ун е приел поканата му да посети южнокорейската столица Сеул. По време на прегледа на почетния караул президентът Мун отбеляза, че това не е пълният му състав и че ако Ким Чен-ун посети Синия дом (президентската резиденция в Сеул), ще може да види пълната церемония по прегледа на караула. В отговор Ким посочи, че ако бъде поканен в Синия дом, с радост би го посетил, след което южнокорейският президент отправи съответната покана, която беше приета.

Ким Чен-ун също така обеща на Мун Дже-ин вече да не го събужда с ракетните си тестове. Досега Пхенян обикновено извършваше въпросните изпитания рано сутрин. „Ким Чен-ун каза на президента Мун, че е чувал, че той винаги става много рано сутрин заради ракетните изпитания на Севера и обеща, че повече няма да тревожи съня му”, каза говорителят на президента на Република Корея Юн Йон-чан.

Сестрата на Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, която също присъства на срещата между корейските лидери, е предложила да се ускори обединението на Сеул и Пхенян. Нейният коментар е бил посрещнат с одобрителен смях от всички присъстващи на преговорната маса. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин пък предложил на севернокорейския си колега да бъдат свързани железниците на двете страни. Мун е отбелязал, че това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество между двете страни.

Лидерите на двете Кореи са обсъдили и ключовата тема за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Според Юн Йон-чан двамата лидери са провели искрен и прям диалог за ядреното разоръжаване и установяването на постоянен мир на Корейския полуостров и за развитието на междукорейските връзки. След преговорите се очаква да бъде подписана съвместна декларация по тази тема.

Малко преди 12:00 ч. българско време Ким Чен-ун е приключил обяда си и се е върнал на южнокорейска територия за втория кръг от преговорите с южнокорейския президент. Преди да се върнат в залата за преговори, Мун и Ким посадиха борово дръвче и откриха паметна плоча до него с надпис: "Посаждаме мир и благоденствие" и имената на двамата държавни ръководители. Ти засипаха корените на растението с почва, докарана от различни краища на Корейския полуостров.

Подкрепи Economic.bg