Как реагира Европа срещу новата COVID вълна

Политиците от Западна Европа вече обмислят и дори въвеждат рестрикции за неваксинираните граждани

Как реагира Европа срещу новата COVID вълна

Снимка: Pixabay

1792 ~ 6 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Процентът на ваксинираните срещу Covid-19 нараства в цяла Европа, ресторантите и баровете отварят отново, хората пътуват за работа и отдих, а животът се връща към нещо, наподобяващо нормалното.

Вирусът обаче все още не е изчезнал и неотдавнашното нарастване на случаите, заедно с “Делта” мутацията, държи здравните служители и правителства на ръба, като кара много от тях да предприемат крайни мерки в борбата срещу пандемията. 

Редица висшестоящи политици в Германия се обединиха около идеята да наложат ограничения за неваксинираните граждани въпреки предишните коментари на канцлера Ангела Меркел, че страната няма да тръгне по този път. 

Подобен ход би насочил Германия в същата посока като Франция, където правителството направи ваксините задължителни за здравните работници и изисква сертификат за ваксинация за определени събития на закрито. Предложенията на президента Еманюел Макрон са противоречиви и хиляди французи протестираха през уикенда, но също така предизвикаха и огромно одобрение от страна на вече ваксинираните граждани. 

Сертификатите за ваксини – т. нар. „зелени карти“ – сега се използват широко, за да се определи кой бизнес може да работи на закрито. В повечето случаи това означава, че тези, които са напълно ваксинирани или наскоро са се възстановили от Covid, могат да посещават различни заведения.

Идеята за ограничаване на достъпа до барове и заведения заради ваксинацията разгневи някои граждани, които вече настояват за прекратяване на други мерки, като носенето на маска и спазването на социална дистанция. Анализаторите казват, че задължителните здравни пропуски могат да създадат т.нар. двустепенно общество, защото някои граждани ще са изключени от определени обществени дейности. Според критиците могат да се появят някои правни проблеми и проблеми с поверителността, докато бизнесът казва, че това е допълнителна тежест и разходи за тях.

Но за тези, които са “за”, като Макрон, това е въпрос на социална отговорност. 

Колко ще струва Вашата свобода, ако кажете, че не искате да се ваксинирате, но утре заразите баща си, майка си или мен?“, каза френският президент през уикенда. „Това не е свобода, а безотговорност и егоизъм.“

Ето и някои от мерките, които са въведени в страните от Европейския съюз:

Великобритания

В страната ще са необходими Covid пропуски за посещение на нощни клубове, концерти и др. Новото изискване, което означава, че отрицателният тест за коронавирус вече няма да бъде приемлив, ще влезе в сила в края на септември, за да се даде време на хората под и над 18 години да се ваксинират. Планът трябва да бъде одобрен от парламента и това не е гарантирано, предвид критиките към него от страна на партията на премиера Борис Джонсън.

Правителството също така не отхвърля възможността да разшири предвидената програма и да ограничи посещението на барове и други места.

Запазваме си правото да разрешим сертифицирането за Covid по всяко време, ако е необходимо да се намали предаването на заразата“, заяви Джонсън на 19 юли.

Германия 

Дебатът за ваксинационните паспортите изглежда се засилва. Някои политици искат това да е задължително условие за посещение на спортни събития и концерти, а други предупреждават, че това би дискриминирало хората, които не са имали шанс да се ваксинират, или просто не искат. Хелге Браун, ръководителят на кабинета на Меркел, повдигна завесата относно бъдещите им планове, свързани с COVID кризата.

Неваксинираните ще трябва да ограничат контактите си в случай на високо ниво на инфекции в Германия и за тях ще бъде забранен достъпът до ресторанти, кина и стадиони”, заяви Браун пред вестник Bild am Sonntag.

Според Der Spiegel, Армин Лашет, наследникът на Меркел като лидер на християндемократите, е отхвърлил идеята.

По-рано този месец самата Меркел изрази мнението си по въпроса, като каза, че Германия няма намерение да тръгва по този път.

Франция

От следващия месец на французите ще им е необходима здравна карта, за да посещават места с капацитет над 50 души – кина, театри, ресторанти, кафенета, нощни клубове и дори търговски центрове.

В допълнение на това Макрон направи ваксинацията задължителна за определени сектори, въпреки че хората могат и да не се ваксинират, ако имат основателни здравословни причини. Здравните работници имат срок до 15 септември да получат COVID пропуск, а служителите на публични места – до 30 август. Пропускът ще бъде задължителен за пътуване с влак и самолет, но не и с метро и местни автобуси.

Италия

Италия, първоначалният епицентър на коронавируса в Европа през 2020 г., също ограничава много обществени дейности за неваксинираните от 6 август. Миналата седмица кабинетът на министър-председателя Марио Драги реши, че ще се изисква зелен пропуск за достъп до заведения на закрито, театри, стадиони, кина, фитнес зали и музеи.

Драги заговори за нови ограничения и големи щети за италианската икономика, ако твърде малко хора бъдат ваксинирани.

Ако няма масова ваксинация, ще има нов локдаун", каза той.

Испания

В Испания мерките срещу коронавируса се различават в зависимост от региона и в момента няма ясен национален план за нуждата от зелена карта за достъп до ресторанти, барове и публични събития.

В региона Галисия в северозападна Испания се изисква ваксинационен сертификат или отрицателен тест за достъп до хотели и ресторанти на закрито в градовете, където има най-много заболели. На Канарските острови се прилагат същите правила на ниво 4 – най-високото по скалата за пандемия. В момента това е само за Тенерифе. В Каталуния, където има множество заразени, не е наложена такава мярка, въпреки че има вечерен полицейски час.

Белгия

От 13 август страната ще представи сертификат за ваксина, който се нарича Covid Safe Ticket. Той ще важи за събития на открито с повече от 1500 души, както и за събития на закрито от 1 септември. Местата, на които ще се използва “безопасният билет”, могат да премахнат правилата за носене на маски и спазване на социална дистанция. През юни властите в Белгия планираха да използват Covid Safe Ticket за събития на закрито и на открито от 5000 или повече, но промениха решението си през миналата седмица.

Белгийското правителство промени и правилата за отрицателните тестове за Covid, съкращавайки валидността както на PCR теста, така и на резултатите от антигенния тест. Така Pukkelpop, един от най-големите музикални четиридневни фестивали в Белгия, отмени провеждането си през 2021 г.

Австрия

Австрия е запазила т. нар. правило 3-G за повечето публични услуги, включително посещението на ресторанти, хотели и културни събития, при които клиентите трябва да представят сертификат за ваксинация, документ, че са се възстановили от вируса или скорошен отрицателен тест. Миналата седмица правителството затегна правилата за достъп до нощни клубове за хора с пълна ваксинация или скорошен PCR тест.

Гърция

От 16 юли страната въвежда здравна карта, показваща или резултат за отрицателен тест, или ваксина, или имунизация след заразяване. Това ще гарантира достъпа на гърците до ресторанти, барове, нощни клубове и кина. Пропуск няма да се изисква за външните пространства на барове и ресторанти.

Ирландия

В страната ще бъде възстановен достъпът до заведения на закрито от този понеделник, но само за тези, които са ваксинирани с 2 дози или са се възстановили от вируса Covid-19 през последните шест месеца.

Португалия

Нощните клубове остават затворени в Португалия. В хотелите гостите трябва да предоставят отрицателен тест за Covid-19 или сертификат за ваксина, за да се регистрират. 

Швейцария

Сертификат за ваксинация се изисква за посещение на нощни клубове и по-големи събития с над 1000 души, въпреки че остава възможна алтернативата ограничението да обхване повече места. 

Хърватия

Хърватия от понеделник ограничава публичните събирания до 50 души, а събиранията на ваксинирани лица с валиден Covid паспорт ще бъдат ограничени до 1000, заяви вицепремиерът Давор Божинович миналия петък. Новите мерки ще продължат до 15 август.

Румъния

В Румъния, втората най-малко ваксинирана държава от ЕС след България, сертификатите за ваксини в момента се използват главно за трансгранично пътуване. Вицепремиерът Дан Барна обаче заяви в петък, че правителството обмисля да разреши само на ваксинирани граждани да посещават търговски центрове, които се смятат за основни рискови места, през почивните дни, докато неваксинираните могат да отидат през останалата част от седмицата.

Подкрепи Economic.bg