Как САЩ се превърнаха в новия световен център за добив на биткойн

Северна Америка започна да привлича миньорите още преди старта на репресиите срещу тях в Китай

Как САЩ се превърнаха в новия световен център за добив на биткойн

Снимка: Pixabay

1900 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Много преди Китай да реши да изгони всички свои биткойн миньори, те вече си тръгваха на тълпи, а нови данни от университета в Кеймбридж показват, че те вероятно са се насочили към Съединените щати.

САЩ бързо се превърнаха в новата любима дестинация за миньорите. Това е втората по големина дестинация за добив на планетата, която представлява близо 17% от всички биткойн миньори в света към април 2021 г. Това е увеличение от 151% спрямо септември 2020 г.

През последните 18 месеца имаме сериозен ръст на минната инфраструктура в САЩ“, каза Дарин Файнщайн, основател на Blockcap и Core Scientific. „Забелязахме голям ръст в минните операции, които искат да се преместят в Северна Америка, най-вече в САЩ.“

Този набор от данни не включва масовото миньорско изселване от Китай, което доведе до това, че половината от миньорите по света минаха офлайн, а експертите казват пред CNBC, че американският дял на минния пазар вероятно е дори по-голям, отколкото показват числата.

Според новопубликувани данни от Кеймбридж, точно преди да започнат китайските репресии срещу добива, страната представлява 46% от общия хешрейт в света (индустриален термин, използван за описване на колективната изчислителна мощ на биткойн мрежата). Това е рязък спад от 75.5% спрямо септември 2019 г. и процентът вероятно е много по-нисък предвид текущото изселване.

500 000 бивши китайски майнинг платформи търсят дом в САЩ“, каза Фред Тиел от Marathon Digital. „Ако бъдат разположени там, това ще означава, че Северна Америка ще има близо 40% от глобалния хешрейт до края на 2022 г.“

Новата мека за добив

Нарастващото господство на Америка е прост пример за среща на късмета с подготовката. САЩ спокойно изграждат своя капацитет за домакинство от години.

Този хазарт изглежда се отплаща.

Когато биткойн се срина в края на 2017 г. и по-широкият пазар навлезе в многогодишна криптозима, нямаше голямо търсене на големи биткойн ферми. Американските минни оператори видяха отварянето и се възползваха от шанса да използват евтините пари за изграждане на минната екосистема в Щатите.

„Големите публично търгувани миньори успяха да наберат капитал, за да направят големи покупки“, каза Майк Колиър, главен изпълнителен директор на компанията за дигитални валути Foundry, която инвестира над 300 милиона долара минно оборудване в Северна Америка.

Компании като северноамериканския оператор за криптокопане Core Scientific продължиха да изграждат хостинг пространство през цялата криптозима, за да имат капацитета да превключат на нова предавка, според Colyer.

„По-голямата част от новото оборудване, произведено от май 2020 г. до декември 2020 г., е изпратено до САЩ и Канада“, каза той.

Алекс Брамер от Luxor Mining, криптовалутен фонд, създаден за напреднали миньори, посочва, че узряването на капиталовите пазари и финансовите инструменти около минната индустрия също са изиграли голяма роля за бързото изкачване на индустрията в САЩ. Brammer казва, че много от тези американски оператори са успели да започнат бързо да се разширяват, след като са си осигурили финансиране, като са се възползвали от многогодишен опит в рентабилността и съществуващия капитал като обезпечение.

COVID-19 също изигра роля.

Въпреки че глобалната пандемия затвори големи части от икономиката, последвалите стимулиращи плащания се оказаха благодатни за американските минни компании.

„Всички печатания на пари по време на пандемията означаваха, че трябва да се вложи повече капитал“, обясни инженерът по добив на биткойн Брандън Арванаги.

„Хората търсеха места, където да паркират парите си. Апетитът за мащабни инвестиции никога не е бил по-голям. Много от тях вероятно са попаднали в операции за добив на биткойни на места извън Китай“, продължи Арванаги.

Добив на биткойн в Америка

Семената на миграцията в САЩ са засети още в началото на 2020 г., според Colyer. Преди внезапната репресия в Пекин, доминирането на Китай в минното дело вече беше започнало да се изплъзва.

„Ако искате да преместите извън Китай стотици милиони долари на миньорите, искате да сте сигурни, че имате географска, политическа и юрисдикционна стабилност. Освен това искате да сте сигурни, че има защита на правата на частна собственост за активите, които премествате“, каза Файнщайн.

Също така помага, че САЩ са дом и на някои от най-евтините източници на енергия на планетата, много от които са възобновяеми. Тъй като мащабите се конкурират в индустрия с нисък марж, където единствената им променлива цена обикновено е енергията, те са стимулирани да мигрират към най-евтините източници на енергия в света.

Thiel очаква повечето нови миньори, които се преместват в Северна Америка, да бъдат захранвани от възобновяеми източници или газ, който се компенсира от кредити за възобновяема енергия.

Подкрепи Economic.bg