Какво се случва с биткойн и настъпва ли „крипто“ зима?

Сривът на цената подклажда страховете за повторение на сценария от 2018 г., но експертите обясняват защо това едва ли ще се случи

Какво се случва с биткойн и настъпва ли „крипто“ зима?

Снимка: Unsplash

11208 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Потъването на биткойн под символичния праг от 30 000 долара за брой във вторник подклажда разговора за настъпването на „крипто“ зима. Пониженията при другите дигитални монети – като доуджкойн и етер, определено не накланя везните в полза на оптимизма. Въпреки това експертите посочват, че основите на най-голямата криптовалута са стабилни и пазарните условия през 2021 г. са много по-различни от онези през 2018 г., когато тя се срина драстично и задълго.

„Ние сме далеч от мечи пазар, само търговците се плашат от технически характеристики, които се виждат на борсите като обеми и ценови действия“, коментира популярният анализатор и статистик Уили Ву пред CNBC.

Какво се случва с биткойн

Възходът на биткойн през последните 12 месеца има много общо с милиардерите и корпорациите, които купуват „дигитално злато“ в големи количества. Нарастването на интереса от страна на основните финансови играчи не само преосмисли имиджа на популярния токен, но и породи недостиг на предлагането, което помогна за поскъпването му.

Цената на биткойна достигна над 63 000 долара през април, след което последваха няколко лоши месеца за най-голямата криптовалута в света. Репресиите на Китай върху добива в страната само наливат масло в огъня. От там периодично идват негативни новини, но забраната на банките да използват биткойн вече е нещо различно.

„Никога досега не съм виждал подобен изход“, изтъква Дарин Файнщайн, основател на Blockcap, един от най-големите оператори за добив на биткойни в Северна Америка.

Повече от половината биткойн миньори в света се намират в Китай и Пекин даде да се разбере, че иска те да напуснат страната. През май правителството призова за сериозни мерки срещу добива и търговията с биткойни, като постави началото на т.н. „голяма миграция на добива“.

„Значителна част от този импулс в цената на биткойните се дължи на последните ходове на Китай, които доведоха до по-нисък глобален хешрейт“, каза Джейсън Дийн, анализатор в Quantum Economics, която е специализирана в изследвания и анализи на финансовите пазари и криптовалутата.

„Докато дългосрочните биткойнъри гледат на това като на изключително положителен ход за мрежата ... временните търговци се плашат от несигурността.“

Понастоящем индексът на страха и алчността е на ниво „екстремен страх“.

„Пазарите често се движат от инерция, която понякога може да надвие основните положения и изглежда, че настоящите настроения отразяват това“, каза Дийн.

2021 срещу 2018

Но Дийн и други анализатори смятат, че едва ли сегашните настроения ще се окажат началото на така наречената „крипто“ зима. Вместо това те прогнозират навлизане в период на свръхреакция, след което ще последва корекция.

Може никога повече да не видим нова „крипто“ зима“, каза Мати Грийнспан, портфолио мениджър и основател на Quantum Economics. „В индустрията има много повече полезност, приемане и диверсификация, отколкото през 2014 или 2018 г.“

Биткойн ентусиастите настояват, че основите на валутата са много по-силни през 2021 г., отколкото бяха по време на последния му мечи пазар през 2018 г. Те изтъкват, че днес „дигиталното злато“ е достигнало далеч по-дълбоко ниво на приемане и все повече потребители виждат ползата от него. В добавка на това – биткойн наскоро завърши първия си голям ъпгрейд от четири години, обещавайки допълнителна функционалност, поверителност и ефективност.

В краткосрочен план вярващите в биткойн смятат, че криптоцените ще се стабилизират на нива, по-високи от предишните плата.

Подкрепи Economic.bg