Кризата с кадрите помрачава увереността на британския бизнес

Доверието на работодателите в икономиката достигна почти 5-годишен връх

Кризата с кадрите помрачава увереността на британския бизнес

Снимка: Pixabay

2639 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Увереността на британските работодатели относно икономиката достигна почти 5-годишен връх благодарение на вдигането на ограниченията, наложени заради коронавирусната пандемия. Липсата на персонал, който да попълни празните работни места обаче, е все по-разрастващ се проблем. Това показват резултатите от проучване на Конфедерацията за заетост и набиране на персонал (REC), предава Reuters.

Индексът на REC, измерващ бизнес нагласите сред работодателите във Великобритания, нарасна с цели 21% до +11 пункта. Това е най-високото му ниво от юли 2016 г. – непосредствено след референдума във Великобритания за напускането ѝ на Европейския съюз. В същото време индексът излезе на позитивна територия за пръв път от 2018 г. насам. 

„Този ​​скок в доверието на работодателите в икономиката на Обединеното кралство е забележителен“, посочи Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на REC.

„Въпреки това в момента наблюдаваме недостиг на работна ръка и на хора с умения, като той се влоши допълнително от коронавирусната пандемия. Това би могло да постави под въпрос икономическото възстановяване, ако не бъдат предприети бързи мерки“, посочи още Карбъри. И добави, че е необходим по-добър достъп до обучение, както и подкрепа за персонала, който иска да промени сферат си на дейност. 

Британската икономика показа признаци на силно възстановяване от спада от близо 10% през 2020 г. Въпреки това Банката на Англия смята, че връщането до предпандемичните нива ще се случи едва през последното тримесечие на тази година.

В същото време Конфедерацията за трудова заетост и набиране на персонал посочи, че доверието на работодателите относно наемането на допълнителен персонал и бизнес инвестициите е на най-високото си ниво от март 2016 г. Съответният индекс достигна +29 пункта.

Данните на REC се основават на телефонно проучване сред 600 работодатели, анкетирани между 8 март и 28 май.

Подкрепи Economic.bg