Калфин предлага инвестиционнен фонд срещу бедността

Създаването на подобен фонд би подкрепило борбата с бедността, заяви Ивайло Калфин

Калфин предлага инвестиционнен фонд срещу бедността
192 ~ 2 мин. четене

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че създаването на държавен инвестиционен фонд би подкрепило борбата с бедността и разкриването на нови работни места.

Част от мерките са свързани с достъп до повече работни места, включване на хората в бедност или в риск от такава, както и осигуряването на образование, каза повреме на дискусия вицепрезидентът Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Според Калфин, това не може да се случи само със субсидирана заетост, а са необходими усилия в различни сфери, както и това социалните трансфери да отидат към хора, които по обективни причини не могат да влязат на пазара на труда – възрастни, хора с увреждани, дългосрочно безработни в предпенсионна възраст и деца.

Вицепремиерът припомни, че ангажиментите на страната са до 2020 г. с 260 000 души да бъде намален броят на бедните в България. В подкрепа на борбата с бедността и разкриването на нови работни места и идеята на АБВ за създаване на държавен инвестиционен фонд, коментира още Ивайло Калфин. Той отбеляза, че тази идея е представена пред партньорите в управлението.

„Нужно е направим нещо като Плана Юнкер за България, който да мобилизира целия наличен ресурс, за да се постигне по-бързо икономическо оживление“, заяви вицепремиерът. В плана "Юнкер", лансиран от председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер, трябва да се генерират 315 млрд. евро за различни европейски проекти.

По данни на Евростат през 2014 г. равнището на бедност в България е 21,8 на сто от населението или 1,578 млн. души, като средноевропейското ниво е 17,2 на сто. Спрямо предходната година има ръст от 0,8 на сто на хората, които са в бедност. Около 40 на сто от населението в страната е в риск от бедност. Рискът от бедност в семейства с три и повече деца е 78,9%, допълни Ивайло Калфин.

Подкрепи Economic.bg