Кандидатурата ни за ООН щеше да има шанс, ако беше обща на Източна Европа

ЕС няма да изчезне, но ще бъде преформулиран, смята бившият посланик на България в САЩ

Елена Поптодорова:

Кандидатурата ни за ООН щеше да има шанс, ако беше обща на Източна Европа

Българската кандидатура за генерален секретар на ООН имаше по-големи шансове, ако беше обща за Източна Европа. Това коментира пред бТВ бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. В момента обаче има още няколко представители на региона, някои от които – класирани по-добре от Ирина Бокова.

През последните дни в медийното пространство се появи информация за възможна смяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. Вчера обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че ще поддържаме сегашния си кандидат поне до 26 септември.

„Изборът на генерален секретар не решава нито един български въпрос”, смята Поптодорова. Според нея заместваме все по-нажежената международна обстановка с въпрос, който вече е напуснал пределите на страната с направената от правителството номинация на Бокова. 

Бившият посланик във Вашингтон посочи, че предстои изключително тежък Европейски съвет, който ще е първи след Брекзит. „За първи път трябва да се реши какво значи европейското единство. ЕС има много ясно структурирана глава административна и политическа, но му липсва единно тяло – няма европейска нация. Съвсем естествено е европейските лидери да търсят защита на населението”, коментира Елена Поптодорова.

Според нея евросъюзът няма да изчезне, но ще бъде преформулиран. „Българският избирател още не е изградил у себе си европейска идентичност”, коментира още Поптодорова и предупреди, че президентската кампания може да се окаже белязана от празни декларации за принадлежността към ЕС и НАТО и значително по-настойчиви опити на партиите да се харесат на избирателите чрез заигравания по темата за отношенията с Русия.

Коментари: 0