Кантарджиев: Отваряне на ресторантите може да има през април

Заради наличието на новия щам на вируса в България, разхлабването на мерките ще се забави

Кантарджиев: Отваряне на ресторантите може да има през април

Снимка: Красимир Свраков

Ограничителните мерки спрямо ресторантите ще бъдат разхлабени едва през април според проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

Мерки срещу COVID-19

Въпреки че предложението на правителството бе за отварянето им на 18-20 февруари, наличието на новия щам на вируса в България може да отложи това, като според Кантарджиев разхлабването на мерките ще е много предпазливо и на стъпки, посочи той в интервю за БНР.

Отварянето на нощните заведения от друга страна ще бъде на по-късен етап.

Колкото до темпа на ваксиниране, проф. Кантарджиев заяви, че при липса на ваксини, България може да купи и допълнително количество.

„Оптимистичният вариант е около 1.5 - 2 млн. ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска, и китайска“, добави Кантарджиев във връзка със съобщението от AstraZeneca за забавяне на доставките на ваксини за Европа.

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

Коментари: 0