Караджич признат за виновен в престъпления срещу човечеството

Трибуналът в Хага отхвърли едно от двете обвинения в геноцид

Караджич признат за виновен в престъпления срещу човечеството
272 ~ 2 мин. четене
Трибуналът за военни престъпления в Хага призна бившия политически водач на босненските сърби Радован Караджич за виновен по обвиненията в престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995), съобщи агенция Ройтерс, цитирана от ТАСС.  Присъдата е 40-годишна.

В същото време съдиите отхвърлиха едното от двете му обвинения в геноцид. 

Караджич е обвинен по 11 обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на войните в бивша Югославия през 90-те години. 

Той „нетърпеливо“ е очаквал присъдата си, заяви неговият адвокат за АФП. Обвиняемият се появи в съда в син костюм и представи своят екип от защитници пред съдиите, пише БГНЕС. 

„Надявам се, че този съд ще изпълни мисията си и ще постави този човек зад решетките. Нашите деца са мъртви“, заяви преди изслушването Мунира Субасич от организацията „Майки от Сребреница“. „Надявам се, че лъжите, които бяха казани в Босна, ще бъдат разкрити“, допълни тя докато група от около 100 демонстранти се събра пред сградата на трибунала. 

Караджич, който в момента е на 70 години, е най-високопоставеният политик от балканския конфликт, който ще получи присъда, след като през 2006 г. бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в затвора докато течеше делото му. 

Изслушването на присъдата, на което се събраха повече от 200 журналисти и над 100 дипломати, се провежда под засилени мерки за сигурност. 

Караджич, по времето, когато е президент на отцепилата се Република Сръбска, е обвинен в участие в престъпна схема за „трайното премахване на мюсюлмански и босненски хърватски жители... от зоните, обявени като територия на босненските сърби“. Това е извършено по време на безмилостна кампания по етническо прочистване, безразборни убийства, преследвания и терор, заявиха от прокуратурата на трибунала, които поискаха присъда от доживотен затвор за обвиняемия.

В интервю пред балкански медии вчера, самият Караджич заяви, че очаква да бъде оправдан, омаловажавайки убийствата в Сребреница, определяйки ги като само „няколко стотици“. 

По време на клането, което е най-голямото след края на Втората световна война, загиват 8000 души, избити от босненските сърби. Караджич в продължение на 13 години бягаше от правосъдието, преди ареста му през 2008 г. в Белград. Седмица по-късно бе предаден на трибунала в Хага. Процесът срещу него започна през 2009 г. и приключи през 2014 г. 

Обявяването на неговата присъда идва дни след като бяха отбелязани 20 години от приключването на най-голяма обсада в съвременната европейска история - тази на Сараево. 

В продължение на 4 години градът бе под тотална обсада от страна на сръбските сили, ръководени от генерал Ратко Младич и Радован Караджич. По време на сръбската обсада в Сараево са убити над 11 000 души. Сред тях има и много непълнолетни деца, станали жертви на снайперисти. Под обсадата, в нечовешки условия - без храна, вода, лекарства и електричество - живееха над 350 000 души. 

Местните хора смятат, че по време на обсадата на практика е унищожено цяло едно поколение, родено в периода 1968-1973 година. На 15-я месец от сръбската обсада жителите на Сараево успяват да прокопаят тунел, през който до края на войната ще използват за снабдяване с най-необходимото.
Подкрепи Economic.bg