Каракачанов: При зашеметяващо добра оферта ще купим F-16

Според министъра на отбраната ще са нужни 300 млн. лв. само за инфраструктурата в България, която ще се използва за новите американски самолети

Каракачанов: При зашеметяващо добра оферта ще купим F-16

Снимка: Красимир Сварков

България е готова веднага да започне разговори с американците и „Локхийд Мартин“ за купуването на още осем изтребителя F-16 Block 70, ако от САЩ ни дадат „зашеметяващо добра оферта“ за тях. Това обяви Красимир Каракачанов днес по повод Празникът на авиацията и българските военновъздушни сили.

„Сроковете не мога да кажа какви ще са, дали ще са 60, 90 или 120 дни. Ако офертата е „зашеметяващо добра“, може да започнем веднага разговорите“, каза той, добавяйки, че ще преговаряме, ако има неща, които искаме да бъдат коригирани.

Според него обсъждането ще започне, когато получим това писмо, което ще съдържа ценови параметри на сделката, срокове за плащане и др.  

От коментара му стана ясно, че сметката за втората група от 8 самолета, на базите на първите 8, е 300 млн. лв. само за инфраструктурата.

Той каза още, че има ред, по който ще се случи процедурата като задължително трябва становище на ВВС, след което предложение на министъра на отбраната, решение на Министерски съвет, разглеждане в парламента и решение на парламента.

Според Каракачанов авиацията започва да се изправя на крака – не само заради F-16, а и затова че бяха отделени достатъчно средства пред тези 3 години и половина на съществуващите самолети.

Коментари: 0