Караниколов: Безвъзмездни средства от ЕС ще бъдат насочени към малкия бизнес

ЕС ще подпомогне европейския бизнес с изключително много средства, заяви икономическият министър

Караниколов: Безвъзмездни средства от ЕС ще бъдат насочени към малкия бизнес

Снимка: Economic.bg/Архив

4925 ~ 2 мин. четене

Предстои предоставяне на безвъзмездни средства от Европейския съюз, които ще бъдат насочени към най-малкия бизнес. Това коментира пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Всяка седмица представяме нови и нови мерки. Критикувани сме, че не даваме безвъзмездни средства - пари без кредити и тежести. Тук е момента да обърна внимание на факта, че много от нашите действия влизат в сила едва след като са съгласувани с Европейската комисия в Брюксел. По оперативните програми извоювахме доста възможности. По ОП „Иновации и конкурентоспособност“ не можеха да участват широк кръг от бизнеси, които предоставят услуги, визирам хотелите и ресторантите. Сега вече това ни е разрешено. Досега средствата по нея се даваха - 80% от Европа, 20% от лицето, което кандидатства за финансиране. Сега имаме съгласие те да бъдат 100% безвъзмездни, без самоучастие“, обясни Караниколов, като допълни, че в момента още се работи по тази мярка и се надява до утре на обяд да може да представи повече подробности.

„Още миналата седмица Европейската комисия и финансовите министри излязоха с един сериозен пакет, като нека да уточним, че средствата още не са разпределени, но ЕС ще подпомогне европейския бизнес с изключително много средства и мерки. Колкото по-добра е икономиката ни от друга страна, толкова повече ще спечелим, а мярката „60/40“ допринася именно за това - служителите да останат на работните си места. Все още не може да се каже дали тя е най-добрата мярка, но моделът ѝ е правилен“, коментира Караниколов.

Той подчерта, че всичко трябва да бъде съгласувано между държавата, работодателите и работниците и че секторите на хотелиерството и ресторантьорството ще се оправят, когато българите, които получават заплати, решат, че ще могат да заделят пари да отидат на ресторант и на почивка.

В предаването „Неделя 150“ икономическият министър подчерта, че с всеки изминал ден проблемите в различните сектори нарастват, но „трябва да видим къде ще е краят на тази инфекция от коронавируса и кои сектори как ще пострадат“.

Той разкри още, че производителите на автомобилни части у нас, които започнаха да правят медицински маски и очила, за да отговорят на търсенето в момента, обмислят да задържат този сегмент в производството си и след края на кризата.

Икономическият министър коментира и идеята на вицепремиера Красимир Каракачанов да бъде временно замразен вноса на плодове и зеленчуци. Според Караниколов обаче подобна мярка трябва да бъде съобразена с общите правила на ЕС, но има шанс да бъде с реципрочен ефект и всъщност българските производители да пострадат от нея.

Като принципал на Българската банка за развитие Караниколов потвърди, че все още вървят процедурите по смяна на ръководството, поискано от премиера Бойко Борисов по-рано през седмицата.

Подкрепи Economic.bg