Караниколов: Южнокорейска компания проучва България за инвестиция от над €1.5 млрд.

Караниколов: Южнокорейска компания проучва България за инвестиция от над €1.5 млрд.
Една от най-големите южнокорейски компании в момента проучва България и още две държави за инвестиция, като тази инвестиция е над 1,5 милиарда евро. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с потенциалните инвестиции в страната ни от южнокорейска страна, предаде „Фокус“. Министърът отказа да посочи имената на компаниите потенциални инвеститори, тъй като не сметна за коректно да коментира такъв тип информация. 

„Говорим за батерии за електрически автомобили. Те могат да бъдат за редица компании. Компанията, която проверява България, работи с всички големи компании“, посочи още той. 

„Асфалтът наистина не се яде, но която и да е компания, дори и тези, които ни проучват в момента, те искат инфраструктура. Затова България отделя такъв голям бюджет. Без инфраструктура, няма да дойдат компании, а без тях няма да можем да задържим работната сила и децата си в родната им страна“, добави министърът.

Караниколов бе на посещение в Центъра за научно-изследователска и развойна дейност на компанията „Hyundai Motor Group“ в град Хуасонг.

„В Центъра на „Хюндай“ представихме България и идеите, които имаме, в частност възможностите за стратегическо партньорство, отзивът от тяхна страна е да се свържем с европейската им централа, а това ще стане веднага щом се върнем в София“, коментира той. Караниколов поясни, че по никакъв начин не става въпрос за автомобили с бензинов или дизелов двигател, а разговорът в посока на инвестиции за електрически, автономни автомобили и възможност създаване на Център за изкупуване на автономни автомобили в България, както и части за електрическите автомобили.

„Трябва те да дойдат в България и да направим анализ какво може да се реализира на територията на страната ни като стратегическо партньорство“, добави още той. От думите на Караниколов стана ясно, че все още не говорим нито за инвестиции, нито за продължителността на проверката. „Най-важното за нас е да презентираме България като добра дестинация за бъдеща тяхна инвестиция. Когато те решат в кой сегмент да инвестират, ако решат, тогава вече ще обявим конкретна инвестиция. В момента само трябва да представим България“.
Коментари: 0