Каримански: До седмица бюджетът ще е актуализиран

Според „Има такъв народ“ всяка партия трябва да има готово име за гуверньор на БНБ, но те нямали

Каримански: До седмица бюджетът ще е актуализиран

Снимка: БТА

1044 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Работим, за да финализираме бюджета и има достатъчно позитивна нагласа да има и актуализация и на трите – НЗОК, ДОО и държавния. Полагаме всички усилия за това. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание Любомир Каримански в интервю за bTV.

Смятам, че следващата седмица ще го приключим. Има извънредно заседание на парламента във вторник. Там ще разгледаме одобрените днес два бюджета – на НЗОК и ДОО. След това ще има комисия за държавния бюджет“, каза депутатът от „Има такъв народ“.

Според него има достатъчно средства от излишъка, за да се покрие одобреното днес увеличение на минималната пенсия до 369 лв. Припомняме, че предложението на служебното правителство беше за увеличение до 340 лв., но и 29 лв. социално подпомагане. Според Каримански няма разлика от финансова гледна точка, освен че пенсионерите ще имат повече предвидимост за парите си.

Той е на мнение, че икономиката на България ще продължи да расте и ще може да издържи това увеличение и през следващата година.

Каримански обаче не беше особено убедителен по отношение на бързането на „Има такъв народ“ с избора на нов гуверньор на Българската народна банка. Мандатът на Димитър Радев наистина е изтекъл, но така е с почти всички регулатори в България. Но само за БНБ партията на Слави Трифонов се раз бърза, като искаше да даде само няколко дни на останалите партии да направят предложенията си. В крайна сметка другите формации в Народното събрание блокираха бързането на ИТН, като поискаха изборът да стане, само когато има редовно сформирано правителство.

Именно Каримански беше спряган за бъдещ гуверньор на БНБ. Според него всяка партия трябва да има готово име за гуверньор, но призна, че „Има такъв народ“ няма.

Ако има някаква зависимост тя е кога президентът ще разпусне парламента. Ако президента и ние имаме тази положителна нагласа да приемем актуализацията на бюджета, той трябва да се съобрази с техническите срокове, които сме си поставили и работим с пълен капацитет да се актуализира бюджета.

Не сме гласували такава кандидатура, но предполагам, че политическото ръководство е имало. Не мога да кажа за мен, не съм мислел дали имам желание да съм на този пост“, каза Каримански.

Той подхвърли, че „почти всички“ партии са започнали да искат ръководни постове в другите регулатори в замяна за подкрепа към гуверньора на ИТН. Той обаче отказа да конкретизира кои са тези партии, които са били готови да разменят постове.

Подкрепи Economic.bg