Вашингтон отказва да отблокира милиардите на Афганистан

Вашингтон няма желание да даде достъп на талибаните до международните активи на страната

Вашингтон отказва да отблокира милиардите на Афганистан

Снимка: БТА

2603 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Превзетият от талибаните Афганистан

Администрацията на Джо Байдън няма планове да освобождава милиардите под формата на афганистанско злато, инвестиции и валутни резерви, които се държат в Съединените щати. Авоарите на държавата бяха замразени след превземането на Кабул от талибаните. Отказът на Вашингтон да освободи афганистанските активи се случва въпреки натиска от страна на хуманитарни групи и други, които казват, че цената може да е крахът на икономиката на близкоизточната държава, пише Reuters.

Голяма част от активите на афганистанската централна банка в размер на 10 млрд. долара са депозирани в чужбина. Те се считат за ключов инструмент на Запада да притисне талибаните да спазват правата на жените и върховенството на закона.

Всяко размразяване на тези активи може да се случи след месеци, твърдят финансови експерти.

Длъжностни лица от Държавния департамент, Министерството на финансите на САЩ, Съвета за национална сигурност на Белия дом и други агенции водят редовни дискусии относно финансите на Афганистан, откакто талибаните поеха управлението в средата на август. Според ООН и други международни институции наближава хуманитарна криза.

Всяко решение за освобождаване на средства вероятно ще включва висши американски служители от няколко ведомства, но в крайна сметка ще зависи от президента Джо Байдън, казват експертите.

Цените на храните и горивата се покачват в целия Афганистан на фона на недостиг на парични средства. Това е предизвикано от спиране на чуждестранната помощ.

Министерството на финансите на САЩ тази седмица заяви, че е предоставило лиценз, разрешаващ на правителството и неговите партньори да продължат да предоставят хуманитарна помощ за Афганистан. Той също така даде на Western Union, най-голямата компания за парични преводи в света, и други финансови институции зелена светлина за възобновяване на обработката на лични парични преводи в Афганистан от емигранти от чужбина.

Министерството на финансите не облекчава санкциите срещу талибаните и не отслабва ограниченията за достъпа им до световната финансова система, каза говорител пред Reuters.

„Правителството на Съединените щати поддържа връзка с хуманитарни партньори в Афганистан, както по отношение на условията за сигурност на място, така и относно способността им да продължат хуманитарната си работа“, каза говорителят.

Тъй като поддържаме ангажимента си към афганистанския народ, не сме намалили санкциите върху лидерите на талибаните или значителните ограничения за достъпа им до международната финансова система.“

Шах Мехраби, професор по икономика в Мериленд и дългогодишен член на борда на афганистанската централна банка, висш руски служител и хуманитарни групи са сред онези, които настояват Министерството на финансите на САЩ да размрази афганистанските активи, заявявайки, че животът на много хора е заложен.

„Тежестта на ситуацията е толкова огромна. Всеки изминал ден ще води до все повече страдания и все по-голямо напускане на хора“, каза Мехраби.

Международният валутен фонд също блокира достъпа на талибаните до около 440 млн. долара нови резерви за спешни случаи или специални права на тираж, издадени от световния кредитор миналия месец.

Аднан Мазарей, бивш заместник-директор на МВФ, а сега сътрудник в Института за международна икономика „Петерсън“, заяви, че Съединените щати не могат законно да освободят афганистанските активи, докато няма международно признато правителство и това може да отнеме много месеци. МВФ не можеше да действа, докато бордът му не гласува.

Той каза, че резервите на централната банка обикновено не се пипат, освен в краен случай. Дори Иран, който се бори, притиснат от интензивни международни санкции, не е използвал резервите си за спешни случаи на МВФ, каза той.

Брайън О’Тул, бивш служител на Министерството на финансите, сега в Атлантическия съвет, заяви, че освобождаването на афганистанските активи няма да реши значителните проблеми на страната.

„Само освобождаването на тези средства не стабилизира афганистанската икономика. Това, което прави, е да даде на талибаните достъп до милиарди долари“, каза той. „Не мисля, че ще има голям апетит в САЩ за това, нито трябва да има.“

Подкрепи Economic.bg