Катастрофалният проблем с почвата, който заплашва храните и климата
Учените я определят като вид „черно злато“, чийто недостиг може да коства 23 трилиона долара загуби

© ECONOMIC.BG / Twenty20
Почвата може да се счита за един вид „черно злато“, което е много нужно и едновременно с това изчерпаемо. Организацията на обединените нации прогнозира катастрофална загуба в рамките на 60 години.
Има места, които вече са загубили цялата си горна почва“, каза за CNBC Джо Хенделсман, автор на „Свят без почва“ и професор в Университета на Уисконсин-Медисън.
Ефектът от деградацията на почвата може коства около 23 трилиона долара загуби на храна, екосистемни услуги и доходи в световен мащаб до 2050 г., според Конвенцията на ООН за борба с опустиняването.
„Идентифицирахме 10 заплахи за почвата в нашия глобален доклад… Ерозията на почвата е номер едно, защото се случва навсякъде“, посочва Роналд Варгас, секретар на Глобалното партньорство за почви и служител, занимаващ се със земите и водите в Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации.
Според ООН ерозията на почвата може да свие реколтата с до 10% до 2050 г., което е еквивалентно на премахване на милиони декари земеделска земя. Когато светът губи този толкова важен горен слой на земната кора, доставките на храна и чиста питейна вода, както и биоразнообразието, са застрашени. Нещо повече, тя играе изключително важна роля за смекчаване на изменението на климата.
Почвата съдържа повече от три пъти повече въглерод спрямо земната атмосфера и четири пъти повече спрямо всички живи растения и животни, взети заедно, отчитат от Колумбийското училище по климата.
„Почвата е местообитание за над една четвърт от биоразнообразието на планетата. Всеки грам почва съдържа милиони клетки от бактерии и гъбички, които играят много важна роля във всички екосистемни услуги“, обяснява Реза Афшар, главен учен в изследователската ферма за регенеративно селско стопанство в института Rodale.
Институтът Rodale в Куцтаун, Пенсилвания, е известен като родното място на съвременното биологично земеделие. „Проектите, които правим тук, са насочени към подобряване и възстановяване на здравето на почвата.“
Вече 42 години там се извършват различни тестове и анализи на земеделска система.
Когато говорим за здрава почва, ние говорим за всички аспекти на почвата – химически, физически и биологични, които трябва да са в перфектно състояние, за да могат да произвеждат здравословна храна за нас“, отбелязва Афшар.
Това е критично важно, защото светът разчита на почвата за 95% от производството на храни. А това е само един от аспектите на нейното значение. Добрата новина според учените е, че благодарение на дългогодишните изследвания те вече знаят много за проблемите и процесите.
Знаем достатъчно, за да се заемем с работа“, каза Даяна Багнал, изследовател на почвата в Института за здраве на почвата.