Католиците празнуват Великден

1,25 млрд. души по света честват Възкресение Христово

Католиците празнуват Великден
1088 ~ 1 мин. четене

Днес повече от 1,25 млрд. катотолици честват Възкресение Христово - един от най-големите празници в християнството. 

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е бил разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите. 

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Днес големия християнски празник празнуват и протестантите, както и арменците. Великден при арменците се нарича Задиг. Специфичното при тях е, че предпразничната тържествена литургия започва около 17.30ч. и приключва към 19.30 ч. Тогава казват „Христос Воскресе“ – на арменски: „Кристос хавиав имерелоц”, а отговорът е: „Ортняле хартюна кристоси!”. Иначе и при тях великденският символ е червеното яйце.

В столичната католическата катедрала „Св. Йосиф” в 10.30 ч. ще бъде отслужена литургия за Великден. Освен в София големите католически общности у нас, според различни данни са и в Пловдив, Хисар, Русе и др.

Тази година православните християни ще отбележат възкресението на Исус Христос на 1 май.

Подкрепи Economic.bg