Казусът „КТБ“ нямаше да го има, ако България беше член на еврозоната

Присъединяването към валутния съюз е стратегическа цел на страната

Димитър Радев:

Казусът „КТБ“ нямаше да го има, ако България беше член на еврозоната

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Наталия Николаева

Проблемът с КТБ нямаше да се случи, ако страната ни беше част от еврозоната. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на Младежкия икономически форум, който се провежда от 1 до 3 декември в УНСС. Стратегическа цел на страната ни ще бъде присъединяването към еврозоната, като очакванията са да бъдем готови за преговори в тази посока в края на 2016 - началото на 2017 г., предаде репортер на Economic.bg.

За да се случи това обаче трябва да бъдат направени ключови реформи и България да изпълни конкретни условия. Сред тях са гарантиране на независим надзор, създаване на ефективна рамка за преструктуриране и възстановяване на банки, но и реформи от макроикономически аспект – в енергетиката, транспорта, здравеопазването, пенсионната система, каза още Радев.

Основно предизвикателство пред БНБ и банковата система продължава да бъде подкопаното доверие заради кризата с КТБ. Изискват се мерки, свързани с ефективност на банковия надзор, подобряване на институционалната рамка за възстановяване и преструктуриране на банки и извършване на независима оценка на финансовия сектор.

Гуверньорът на БНБ призна, че надзорът е бил част от проблема с КТБ. По думите му в последните 3-4 месеца се извършват важни стъпки в посока подобряването му. „Всеки опит за влияние върху работата на банковия надзор ще се сблъска с цялата институция БНБ, а не с конкретен човек”, каза Радев. Той припомни, че за всяка промяна вече отговаря не само подуправителят, но и целият управителен съвет. Предстои да се направят още стъпки, включително подобряване на капацитета, на IT системата и регулациите, посочи още той.

"Приоритет на БНБ беше приемането на Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции в края на юли и така тя вече може да изпълнява функции на орган на преструктурирането", обясни Радев. „До момента е създаден Фонд за преструктуриране на банки, който ще се захранва с вноски от банките, като общо тя ще е около 82 млн. лв.”, каза той.

По отношение на предстоящата оценка на качеството на активите и стрес тестовете Радев каза, че до края на година се очаква де бъде изготвена методологията на оценката. Проверките ще бъдат завършени до края на юли, а след това МВФ и Световната банка ще направят оценка на цялостното състояние на финансовия сектор, както и на нормативната база у нас.

Младежкият икономически форум се провежда за единадесети пореден път, като в него участват студенти и младежи от цялата страна. Освен Димитър Радев за лектори бяха поканени Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор „УниКредит Булбанк”, бившият вицепремиер Даниела Бобева, както и Атанас Райков – генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа, Димитър Радуков – генерален директор на Uber за България и Спас Сливков – изпълнителен директор на OLX.

За първи път през останалите 2 дни от събитието младежите ще могат да се включат в инициативи с практическа насоченост.

Коментари: 0