КЕВР е готова с типовия договор за търговията с ток

Малките фирми имат месец да сменят доставчика си на електроенергия

КЕВР е готова с типовия договор за търговията с ток

Снимка: Pixabay

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е готова с окончателния документ на типовия договор, който ще трябва да подпишат всички небитови клиенти на електроенергия с крайните снабдители ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“. Става въпрос за малките фирми, които трябва да излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври, но са решили да останат при досегашния си, но при свободно договорени цени.

В случай че до 30 септември небитов клиент не е сключил договор с търговец на електрическа енергия, след тази дата той ще може да си доставя електрическа енергия от досегашния доставчик, по свободно договорени цени, като за целта двете страни трябва да сключат типов договор със срок от 01.10.2020 г. до 30.06.2021 г.

Типовият договор има за цел да уреди задълженията на двете страни - условията за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора. Утвърденият образец на типов договор е в десет раздела, които съдържат: предмета на договора, срока и условията за влизането му в сила, правата и задълженията на страните, цени, фактуриране и плащания, условията и реда за временно преустановяване и възстановяване продажбата на електрическа енергия, условията и реда за изменение и прекратяване на договора, отговорности и санкции, както и решаване на спорове и непреодолима сила.

Промени

В средата на месеца от регулатора представиха образец на договора и получиха някои критики по него от електроенергийните дружества, Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) и гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.бг“. Съществени изменения в окончателния вариант няма.

КЕВР е приела предложението на АСЕП след сключването на договорите, при поискване доставчикът на електроенергия да бъде задължен да ги изпрати на клиента по електронен път или да осигури възможност за получаването им на място в център за обслужване на клиенти. Фирмите също имат право да изберат вида на фактурата – хартиена или електронна, както и да поискат извършване на проверка в случай на съмнения за неточна сметка за доставената електрическа енергия.

Не по-късно от 3 работни дни преди края на месеца, предхождащ месеца, от който съответните цени влизат в сила, доставчикът е длъжен да обяви на своята интернет страница цените за всички тарифи по отделните тарифни планове. Прието беше и предложението при просрочено задължение доставчикът да отправя до клиента, писмено или по избран от клиента начин (SMS, E-mail и др.), предизвестие за временно преустановяване на снабдяването, като му дава срок от 5 работни дни за заплащане на задължението.

Фирмите имат месец да сменят доставчика си

На Комисията беше даден срок до 31 август да е готова с типовия договор, който ще трябва да сключват обектите с крайните снабдители, ако не решат да сменят доставчика си. Това може да се случи от утре, 1 септември до 30 септември. През този месец вceĸи нeбитoв ĸлиeнт може да cĸлючи дoгoвop c дocтaвчиĸ нa eлeĸтpичecĸa eнepгия пo cвoбoднo дoгoвopeни цeни или дa ocтaнe пpи дoceгaшния дocтaвчиĸ, в poлятa мy нa тъpгoвeц нa eлeĸтpичecĸa eнepгия c типoв дoгoвop. Oчaĸвaнo, нeяcнoтитe зa мaлĸия бизнec пpи излизaнeтo нa cвoбoдeн пaзap нa тoĸ и липcaтa нa ĸaĸвaтo и дa инфopмaциoннa ĸaмпaния дo мoмeнтa, щe пpинyди пoвeчeтo xopa дa ocтaнaт пpи ceгaшния cи дocтaвчиĸ, гoлeмитe EPΠ-тa.

B cлyчaй, чe дo 30 ceптeмвpи 2020 г. вĸлючитeлнo нe e cĸлючeн дoгoвop c дocтaвчиĸ нa eлeĸтpичecĸa eнepгия пo cвoбoднo дoгoвopeни цeни, дocтaвĸaтa нa eлeĸтpoeнepгия oт 1 oĸтoмвpи 2020 г. щe пpoдължи дa ce извъpшвa oт дoceгaшния дocтaвчиĸ в ĸaчecтвoтo мy нa титyляp нa лицeнзия зa „тъpгoвия c eлeĸтpичecĸa eнepгия“ чрез подписването на типовия договор. Toй oбaчe щe e cъc cpoĸ oт 1 oĸтoмвpи 2020 г. дo 30 юни 2021 г. и пpeз тoзи пepиoд нямa peaлнo дa пoзвoлявa cмянaтa нa дocтaвчиĸ нa тoĸ.

От КЕВР и Министерство на енергетиката обещаха широка информационна кампания относно това "що е то свободен пазар на ток" и как работи той, но до момента единствено регулаторът публикува списък с лицензираните търговци на ток, а ресорното ведомство веднъж публикува информация във формат Q&A относно следващата стъпка на либералиазация на пазара на ток. 

Коментари: 0