Грешката АЕЦ „Белене“ продължава

Това пише ст.н.с. дтн. Пламен Цветанов, енергиен експерт в Български енергиен и минен форум (БЕМФ) по случай 30-годишния юбилей „Бялата книга на БАН“ за АЕЦ „Белене“

Грешката АЕЦ „Белене“ продължава

Сагата АЕЦ „Белене“ продължава и през годините отразява липсата на здрав разум в българската енергетика. Това пише ст.н.с. дтн. Пламен Цветанов, енергиен експерт в Български енергиен и минен форум (БЕМФ), по случай 30-годишния юбилей „Бялата книга на БАН“ за АЕЦ „Белене“. На 31-ви август 1990 г. БАН издаде най-голямата книга в България в областта на енергетиката – „АЕЦ Белене: Изследвания и становища на Българската академия на науките".

Нови ядрени мощности

Сагата „Белене“ продължава, пише Цветанов, допълвайки, че е в разрез със системните изследвания и откритост на „Бялата книга“ през последните 5 години са допуснати действия със стратегически негативи за енергийното развитие на България, като ги описва в няколко точки.

През 2016 г. при спрян от НС проект за АЕЦ „Белене“ директори от НЕК поръчаха два ядрени ректора от „Росатом“, а България беше осъдена да ги заплати и те бяха доставени за съхранение у нас. 

Български енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на енергетиката възложиха на БАН, в частност на Институт за икономически изследвания, разработване на Проект „Изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)“. Експертът обяснява, че след изпълнение на Проекта през 2016 и 2017 г. само малка част от него е представена пред обществото.

Огромната част от обявените около 1000 страници бяха тотално цензурирани и остават завинаги неизвестни за обществото. (…) В този Проект беше проведено тотално игнориране на авторското право в името на предварително проведена политика за доказване на жизнеспособността на АЕЦ „Белене“. За реализацията на това унижение в един Проект на БАН допринесе и предварително обявеното от Председателя на БАН послание за ненамесване в съдържанието на Проекта, тъй като той е „конфиденциален“. Конфиденциален от кого?)“.

Пламен Цветанов допълва, че в съответствие на вече манипулирания „Проект на БАН“ за АЕЦ „Белене“ министър Теменужка Петкова внесе в Народното събрания предложение за възлагане на Министерският съвет и Министерството на енергетиката задължение за търсене на инвеститори за проекта. Условието, което поставя България е, че не гарантира изкупуването на продукцията на тази централа. „През целия този период Министерството на енергетиката и други институции напълно игнорираха позицията на БЕМФ, че АЕЦ “Белене“ не е конкурентоспособна и че България до 2040 г. не се нуждае от нови големи неманеврени мощности“, пише той.

Според друга позиция – на Асоциация на българските енергийни агенции (АБЕА), има огромен финансов риск, ако България в резултат на някакви обстоятелства се откаже от изискването да не гарантира изкупуване на продукцията на АЕЦ „Белене“.

Енергийният експерт твърди, че в този период е станало така, че АЕЦ „Белене“ не е лицензирана и че всички документи приемани преди 2007 г. са невалидни след аварията във „Фукушима“ (Япония).

В момента Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите подготвят и подлагат на обсъждане „Интегриран план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021-2030 г.“. „В плана обаче се налага манипулативното внушение, че ядрената енергетика на България е местен енергиен ресурс и че за увеличение на енергийната си независимост (колкото повече ядрена зависимост – толкова повече енергийна независимост!?) към 2050 г. трябва да произвежда 70% от електроенергийното си производство от ядрени хилядници.

Цветанов коментира, че трикът „ядрената енергетика е местен енергиен източник“ не е недомислие, а опит за провокация срещу стратегическо планиране на националната енергетика и нейната европейска принадлежност.

Той заключава, че българската енергетика се нуждае от здрав разум, професионализъм, ресурсна и технологична иновация за конкурентност и социална поносимост на енергийното обслужване на обществото.

Коментари: 0