КЕВР проверява енергийната борса заради високите цени на тока

Според Иван Иванов цените са изключително високи

КЕВР проверява енергийната борса заради високите цени на тока

Снимка: Economic.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверка на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) заради високите цени на тока на свободния пазар. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов.

„В Комисията за енергийно и водно регулиране в последните дни получихме оплаквания свързани със скокообразните изменения на цената на електрическата енергия на Българска независима енергийна борса, най-вече в сегмента „ден напред”, обясни Иванов.

Той добави, че една от работодателските организации (АИКБ – бел.ред.) е поискала КЕВР да започне предварително проучване относно нарушаване на правилата. Длъжностните лица трябва да установят дали има манипулиране на борсата и дали има търговия с вътрешна информация.

Сформирана е работна група, която ще направи проверката по Закона за енергетиката, която да установи дали има нарушения в работата на борсата. Ще бъде направен доклад, след който КЕВР ще реши дали да започне производство и да продължи с разследващите си функции.

Проверката ще продължи 3 месеца като ще бъдат събрани всички данни, които се отнасят до цената на борсата. Иванов коментира, че средната цена на борсата днес е 149 лв. за мегаватчас, което по думите му е изключително високо.

Коментари: 0