KIA вгражда слънчеви панели в автомобилите си

Целта е да се намали разходът на гориво и да се увеличи пробегът на автомобила

KIA вгражда слънчеви панели в автомобилите си

Снимка: Kia

Южнокорейският автомобилен производител KIA Motors обяви, че планира да внедри технология за зареждане със слънчеви панели на избрани свои модели. Панелите ще бъдат интегрирани в покрива или в предния капак на автомобила и ще подпомагат двигателя с вътрешно горене, хибридната система или батериите на електромобила с допълнителна електрическа енергия. Целта е да се намали разходът на гориво и да се увеличи пробегът. 

Соларните панели ще зареждат батериите на екологични електрически и хибридни автомобили и ще подпомагат автомобилите на двигател с вътрешно горене. Това ще спомогне за подобряване на горивната ефективност и за редуциране на въглеродните емисии. 

KIA е разработила три вида системи за зареждане от соларни покриви. Първият вид е за хибриди, като технологията включва полупрозрачни покриви за автомобили, задвижвани от ДВГ. Тази система може да зарежда батерията от 30% до 60% от капацитета й през деня в зависимост от метеорологичните условия. 

Вторият вод система е с полупрозрачен соларен покрив. Тя ще се използва за автомобилите на ДВГ за първи път в света. Полупрозрачните панели могат да бъдат интегрирани в панорамен покрив, който позволява светлината да влиза в купето, като същевременно се зарежда двигателят на автомобила. 

Системата от трето поколение в момента се намира в период на тестване. Тя е проектирана за имплементиране в покрива и предния капак на електрическите автомобили с акумулаторна батерия, за да бъде генерирано максимално голямо количество енергия за отдаване, пише automedia.

"Соларният покрив е първата технология за генериране на енергия, която позволява на автомобилите да започнат да я произвеждат, не да я консумират пасивно. Технологията ще помогне на собствениците на автомобили да се превърнат от енергийни консуматори в производители на енергия", коментира Йонг-Джил Парк, изпълнителен вицепрезидент на отдел"Инжинеринг и диьзайн" на Hyundai Motor Group. 
Коментари: 0