Кипър - нововъзникващата винена дестинация
В лозята на островната държава се произвежда най-старото вино в света - commandaria

Снимка: Deposit Photos
Със своите местни сортове грозде и историческо вино, Кипър се превръща в нововъзникваща винена дестинация, където винарните съчетават традиция и иновация, пише Euronews Travel.
Представете си хилядолетна традиция в производството на вино, живописни планини и богата култура, където семейството е на първо място, и ще започнете да усещате вкуса на кипърските винарни. Островната държава привлича все повече внимание заради вкусните си вина и има защо.
Кипърските винарни често разказват не само историята на виното, но и на семейството, което стои зад него. Такава е и винарна Tsiakkas, основана от Костас и Марина Tsiakkas, които искат да започнат собствен бизнес и да изоставят живота на „белите якички”. Това, което първоначално започва с производството на 500 бутилки годишно, прераства във впечатляващите 200 хил. бутилки, привлича посетители от цял свят и осигурява прогресивно второ поколение, готово да продължи семейния бизнес.
Кипър като винена дестинация
На първо място, уникална комбинация от традиция и иновации. Орестис Циакас - главният винопроизводител на винарна Tsiakkas и най-големият син на Костас и Марина - е учил лозарство (отглеждане на грозде) и енология (винарство) във Франция, Германия и Испания.
От една страна, носим традицията на нашите родители, а от друга страна, имаме академични познания и иновативен дух. Съчетаването на традиция и иновация води до нещо наистина уникално“, казва той.
Наистина, кипърските винопроизводители от второ поколение често рекламират своите вина в чужбина, експериментират с нови идеи и вдъхват креативност във винарските си дейности.
Местни сортове и напитки
В Кипър има различни местни сортове грозде, като Xynisteri (бяло) и Mavro (червено) са най-често срещаните. Те се използват и при производството на commandaria - най-старото произведено вино в света. Докато опитвате това сладко, вискозно вино, спомнете си как Ричард Лъвското сърце го описва - „виното на кралете и кралят на вината“.
За първи път добило популярност по време на кръстоносните походи през 12 век, това не е обикновено вино. Днес се произвежда само в 14 определени села в планината Троодос. Ако имате въпрос по време или след дегустацията на вино, попитайте местния гид. Ще се изненадате колко много неочаквани истории крият кипърските вина. Към дегустациите често се предлага и традиционната кипърска ракия от кюспе.
Най-високите лозя в Европа
Дом на най-високите лозя в Европа, на повече от 1300 метра, кипърските винарни не са лишени от спиращи дъха гледки. И най-хубавото е, че няма да се налага да чакате, докато стигнете до винарната, за да се насладите на гледките. Докато се изкачвате по кривите пътища, погледнете навън, за да видите лозя, цветя и старинни селски къщи на фона на извисяващите се планини.
Надморската височина също играе роля при оформянето на природата на кипърските лозя. Тъй като са по-близо до Слънцето, гроздето получава повече UV радиация, което се отразява на структурата му. Винарните на голяма надморска височина също са подложени на много горещи дни и студени нощи, което прави процеса на зреене по-плавен.
Освен това изживяването е бюджетно. Разходите варират според винарната, но обикновено 12 евро могат да ви осигурят обиколка и дегустация. След разходката можете да си поръчате плато за закуска в кипърски стил с халуми, зелени маслини и сирене.
Най-добрите кипърски винарни
Ако сте отседнали близо до Пафос или Лимасол, ще бъдете на по-малко от час от някои страхотни винарни. Пътят на виното Commandaria е близо до планината Троодос, свързвайки 14-те винарски села. По пътя ще откриете музея Commandaria и винарната Revecca, специализирана в любимото десертно вино на острова. Недалеч от селата в района на Лимасол, са винарните Tsiakkas, Vlassides и Zambartas. Разположен на запад, Пафос също има известни винарни като Vasilikon, Fikardos, Ezousa и Vouni Panayia.
Най-добрият начин да стигнете до винарните е като наемете кола. Важно е да я резервирате предварително, особено през лятото, когато много туристи посещават Кипър. Някои винарни ви позволяват да резервирате онлайн, докато други изискват обаждане. Повечето винарни са затворени в неделя, така че би било най-добре да планирате дегустация на вино в делнични дни или в събота.
Кога да посетите тези дестинации?
От април до юни се счита за най-доброто време, когато лозята цъфтят и природата се събужда. Въпреки това посещението на винарни си заслужава през цялата година. Различните сезони означават разнообразни пейзажи и повече възможности да се възползвате максимално от това, което кипърското вино може да ви предложи.
През зимата лозята са сухи, без листа. И все пак, пейзажът е най-зелен, образувайки грандиозен контраст. Сладкото вино Commandaria със сигурност ще ви стопли, ако решите да отидете по това време на годината. През лятото земята става жълта и суха, поради прословуто топлото време. Вземете бутилка леко бяло вино, което ще ви зареди с енергия през сухите средиземноморски лета.