Петков е готов за пълен мандат – планират се две нови министерства

Времето на едноличната премиерска власт приключи, заяви Румен Радев при старта на консултациите с парламентарните групи в 47-то НС

Петков е готов за пълен мандат – планират се две нови министерства

Снимка: Красимир Свраков

4253 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Опит за правителство на ПП

Осъзнахме, че на България ѝ абсолютно належащо да има редовно правителство, което да решава спешните и неотложни проблеми. Това каза лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков при старта на консултациите между президента Румен Радев и парламентарните групи в 47-то Народно събрание.

Проблемите могат да се решат само от правителство с пълен мандат.“

Проектът за кабинет ще е налице в най-близко бъдеще, каза още Петков. Списъкът от мерки и политики е готов, а коалиционният документ е завършен и снощи е изпратен на трите партньорски партии. Вчера стана ясно също така, че четирите партии няма да се подпишат под общ пакт, а всяка от трите подкрепящи ПП формации ще сключи отделно споразумение с мандатоносителя. 

Кирил Петков обясни още, че всяка от четирите партии – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – ще бъде представена пропорционално в бъдещата коалиция. Идеята е по този начин да се уважат гласоподавателите, а всеки партньор да се чувства пълноправен участник в кабинета.

„Проблемите са толкова наболели, че левите, десни или центристки убеждения биха проличали на следващ етап“, смята Петков, коментирайки разнородния характер на четирите партии.

Напомняйки за трите избора за парламент тази година, Румен Радев коментира, че всеки път връчва управленски мандат на различни представители. „Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато“, подчерта той.

Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите.“

След консултацията 

След консултацията при президента Румен Радев пред журналисти Петков коментира, че очаква мандатът за съставяне на правителство да бъде връчен на ПП в рамките на тази седмица. Той каза още, че в новия кабинет се предвижда да има четирима вицепремиери и две нови министерства. 

Реално Министерството на икономиката плюс едно-две други държавни предприятия ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа. Другото ще бъде на държавните предприятия.“

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg