Renault планира 1700 съкращения във Франция

Автомобилният производител ще разкрие и нови позиции за специалисти в науката за данните и химията

Renault планира 1700 съкращения във Франция

Снимка: Unsplash

528 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Френският автомобилен производител Renault планира да съкрати 1700 работни места във Франция през следващите три години, включително 1150 чрез колективен договорен план за прекратяване през 2022 г., съобщава Reuters. Това е под бройката, обявена през септември, когато концернът каза, че ще съкрати до 2000 инженери, тъй като производството поема по нов курс и това изисква преосмисляне на различните позиции. 

След преговорите с групата стана ясно, че компанията ще създаде 500 нетни нови работни места, които да бъдат вписани в производството на електрически превозни средства.

Подобно на конкурентите, Renault се опитва да увеличи предлагането на е-автомобили и в тази връзка ще се търсят служители в области като науката за данните или химията. Една от целите на компанията е да изгради своя линия в батериите.

По време на преговорите между групата Le Losange и нейните синдикални представители Renault обеща да затвърди позициите си във Франция, както и в останалата част на Европа, налагайки се като висококачествен производител на електрически превозни средства – новата цел на всички автомобилни компании.

В предстоящия период на развитие 2022-2024 г. компанията продължава да залага съкращения на работни места и някои жертви в организацията на работата. Също така обаче се предвижда увеличаване на производството на електрически автомобили и развитието на иновативни технологии, за които ще са необходими нови специалисти.

Renault очерта своя тригодишен план в момент на подновени заплахи за задълбочаване на COVID кризата заради варианта Омикрон. Както и на фона на продължаващите затруднения във веригите на доставки и недостига на компоненти.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg