Китай може да е шпионирала Apple и Amazon чрез микрочипове

Кражбата на интелектуална собственост е сред основните аргументи в търговската война на САЩ с Китай

Китай може да е шпионирала Apple и Amazon чрез микрочипове

Снимка: Pixabay

Оборудването в центровете за данни, управлявани от Amazon Web Services (AWS) и Apple, може да е било подложено на нерегламентирано проследяване от страна на китайското правителство, предава Bloomberg Business Week. Според информацията това се е случвало чрез миниатюрен микрочип, който бил вложен в апаратурата още по време на производството ѝ. 

В медийната публикация се казва, че въпросните чипове са били обект на секретно държавно разследване през 2015 г. заради съмнения, че помагат за събирането на интелектуална собственост и търговски тайни от американски компании. Предполага се, че те са били въведени в центровете за данни от китайската сървърна фирма Super Micro. 

Както тя, така и Apple и AWS оспорват информацията, за която се казва, че е от анонимни корпоративни и правителствени източници. 

Според Apple обаче те са в грешка и са се объркали с инцидент от 2016 г., в който действително е бил открит заразен драйвер на сървър на Super Micro в една от лабораториите на гиганта. Дори този инцидент обаче е бил обявен за случайност, а не умишлена атака срещу компанията. 

AWS също отрича достоверността на съобщението на Bloomberg. „Не открихе доказателства в подкрепа на твърденията за злонамерени чипове или хардуерни модификации“, изтъкват от компанията. 

В изявление на китайското външно министерство пък се посочва, че страната е „решителен защитник на киберсигурността“. 

Според Bloomberg обаче проблемът е от 2015 г. и е открит от независими разследващи по сигурността, които са били наети от доставчиците на облачни услуги. Впоследствие сървърите на Super Micro са били премахнати от Apple. В разследването са били намесени и няколко правителствени агенции. 

Що се отнася до потребителите, няма данни тяхната сигурност да е била накърнена в рамките на предполагаемата шпионска кампания. 

Съединените щати отдавна подозират Китай в шпионски атаки чрез произвеждания там хардуер. По-голямата част от електронните компоненти в американските технологии се правят именно в азиатската държава. Бизнесът на играчи като Huawei и ZTE например страда от щателните мерки на САЩ. 

Кражбата на интелектуална собственост е един от основните аргументи на администрацията на Доналд Тръмп да поведе търговска война с Китай. 
Коментари: 0