Китайците масово тръгват на път за националните празненства

Индустрията се възобновява с пълна сила по време на "златната седмица"

Китайците масово тръгват на път за националните празненства

Снимка: БТА

Китай очаква значително възстановяване на вътрешния туризъм по време на предстоящата „златна седмица“. Всяка година на 1 октомври в Китай започват празненствата по повод националния празник, с който се почитат създателите на Народната република. Това е една от двете „златни седмици“ в страната – втората е при посрещането на новата година по Лунния календар.

Пътуванията, които бяха потиснати в продължение на девет месеца, вероятно ще се „освободят“ през тези осем дни, се казва в изявление на онлайн платформата за пътувания Trip.com, като според тях е възможно да бъдат направени 600 милиона пътувания, предава Reuters.

Възобновяващата се туристическа индустрия в Китай контрастира на фона на случващото се в други части на Азия, Съединените щати и Европа, където заради нестихващата пандемия от коронавируса събиранията на много хора на едно място все още са забранени.

Празникът по случай основаването на съвременния Китай традиционно е едно от най-натоварените за туризма времена. Миналата година през този период са извършени 782 милиона пътувания, като над 7 милиона души са пътували в чужбина, сочат данните на правителството.

Китай до голяма степен успя да се справи с пандемията от коронавирус, която се появи за първи път в град Ухан в края на миналата година, което доведе до блокада и забрана за пътуванията както в страната, така и в чужбина.

Въпреки подобряващата се ситуация обаче прогнозите са за много малко хора, които ще се отправят към чужбина за предстоящия национален празник заради различните карантинни изисквания и липсата на задгранични полети.

Очаква се разходите за хотели по време на почивката да се възстановят до нивото от миналата година или дори да отбележат лек ръст, според изследователския отдел на китайската Meituan Dianping,.

Хората искат да летят, наблюдава се почти постоянно търсене, тъй като им е писнало да стоят вкъщи, каза Мей Син, анализатор в Huatai Securities.

Коментари: 0