Китай подготвя нов план за развитие на киберсигурността

Страната иска да развие сектора, който може да достигне над 38 млрд. долара до 2023 г.

Китай подготвя нов план за развитие на киберсигурността

Снимка: Pixabay

312 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Китайското министерство на индустрията и информационните технологии обяви днес, че e създало проект за тригодишен план за действие за развитие на индустрията за киберсигурност в страната. Освен това ведомството разкри, че очаква секторът да достигне над 250 млрд. юана (38.6 млрд. долара) до 2023 г., предава Reuters.

Проектът се появява в момент, в който китайските власти засилват усилията си за изготвяне на регламенти за по-добро управление на съхранението, прехвърлянето на данни и поверителността на личната информация.

През уикенда Администрацията на киберпостранството на Китай предложи нови правила, които призовават всички компании, разполагащи с масиви от данни за над 1 млн. потребители, да преминават проверки за сигурност, преди да се листват зад граница.

Този регламент се появи след началото на регулаторната проверка на китайския гигант Didi Chuxing за предполагаемо нарушаване на законите за поверителност на данните.

Като цяло властите в Китай са решили да затегнат хватката около местния технологичен сектор, а през последната седмица фокусът им попадна върху листващите се в чужбина китайски компании. Въпреки недоволството на Пекин от първичните публични предлагания в САЩ местните инвеститори в стартъпи не са обезсърчени.

Според CNBC те имат други опции за извличане на възвръщаемост от инвестициите си и твърдят, че новите правила могат да премахнат част от несигурностите, които са съществували до този момент.

Технологични гиганти като Alibaba и Tencent, които са подкрепили значителен брой компании, листнати в Съединените щати, също се оказаха под прицела на антимонополните практики на Китай през изминалата година.

Междувременно инвеститорския интерес към Китай нарасна. Сделките с рисков капитал и дяловото инвестиране достигнаха 74.3 млрд. долара през първото тримесечие на тази година по данни на Preqin, което е най-голямата сума за шестмесечен период от първата половина на 2018 г.

Подкрепи Economic.bg