Кой колко загуби/спечели на изборите

Слави Трифонов добави около 100 хиляди гласа към сметката си, докато ГЕРБ-СДС загуби 200 хиляди

Кой колко загуби/спечели на изборите

Снимка: Красимир Свраков

3518 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

„Има такъв народ“ се очертава да е първа политическа сила на проведените вчера предсрочни парламентарни избори. Все още това не е факт, но след като бъдат отчетени всички гласове в чужбина, това е почти сигурно. Самият Слави Трифонов обяви вече състава на своето правителство на малцинството, което ще предложи на президента Румен Радев, а в последствие за гласуване в 46-ото Народно събрание.

Социологическата агенция „Галъп интернешънъл болкан“ предоставя динамика и структура на вота, от която става ясно колко са спечелили или загубили партиите спрямо представянето си на редовните парламентарни избори на 4 април.

Откъде дойдоха гласовете на „Има такъв народ“

Слави Трифонов добави около 100 хиляди гласа към сметката си. 70% от гласовете на ИТН сега идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, общо 10% идват от негласували или гласували „Не подкрепям никого“ (или над 60 хиляди), 6% от гласувалите за ИТН днес, през април са гласували за ГЕРБ-СДС, а 5% – за БСП.

Къде отидоха гласовете на ГЕРБ от 4 април

ГЕРБ загуби около 200 хиляди гласа спрямо 4 април. Къде отидоха те? Много сериозна част очевидно на 11 юли не гласуваха – може би около 150 хиляди. От тези, които са казали, че на 4-ти април са гласували за ГЕРБ, и гласуваха и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% сега са гласували за ИТН (или над 30 хиляди души), а 3% за „Демократична България“ (близо 20 хиляди души). Останалите са разпределени към различни партии.

Къде отидоха гласовете на БСП

На тези избори Българската социалистическа партия загуби над 100 хиляди гласа в сравнение с вота през април. Една част не са отишли да гласуват на 11 юли. От тези, които са гласували на изборите сега и твърдят, че са гласували за БСП през април, през юли 84% са преповторили вота. 6%, или около 30 хиляди от гласувалите за БСП преди 2 месеца, този път са решили да подадат гласа си за „Има такъв народ“. Останалите гласове на избралите БСП на миналите избори са разпръснати към различни формации, като ако въобще има някакви натрупвания те са най-вече към „Изправи се! Мутри, вън!“ и Ляв съюз за чиста и свята република.

Откъде дойдоха гласовете на „Демократична България“

Гласовете на 11 юли дойдоха главно от хора, които и на 4 април са гласували отново за ДБ (67% от днешния вот за ДБ). Във вота за ДБ има също сериозен прилив на негласували на 4 април – 8% или над 25 хиляди гласа. 6% от гласоподавателите на ДБ днес през април са гласували за ГЕРБ-СДС (близо 20 хиляди души), 5% – за ИТН. Останалите гласове идват от други партии без значителни натрупвания за някоя от тях.

Каква беше динамиката на вота през деня

В хода на деня – както може да се очаква – натежаха гласовете за формацията на Слави Трифонов. Така се „стопи“ първоначално отчитаната преднина за ГЕРБ. Твърдите електорати „олекнаха“ бързо, което направи съществени размествания. „Има такъв народ“ измести БСП, а ДПС отстъпи четвъртото място на „Демократична България“. Ясно се отличава и динамиката в затваряне на „ножицата“ между ГЕРБ-СДС и ИТН, а в крайна сметка водачеството остава по-скоро символно заради изравнените позиции.

На какво вероятно се дължи ниската активност

Прегледът на демографията на вота показва, че този път по-ниско като относителен дял, е участието на групи със застрашен социален статус като млади, незаети и т.н. Това би могло да е индиректен показател и за по-ниски зависими вотове. Вероятно роля играе и сезонът, предизвестената управленска конфигурация или съпротивата срещу повторение на вота.

Подкрепи Economic.bg