Китай построи най-големия радиотелескоп в света

Рефлекторът на FAST се равнява на площта на 30 футболни игрища

Китай построи най-големия радиотелескоп в света
Строителството на най-големия радиотелескоп в света приключи. Изобретението, наричано FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), се правеше в Pingtang County, югозападно от провинция Гуейджоу, пише изданието The Next Web. 

Телескопът бе построен в рамките на 5 години, а цената, която Китай плати за него, е 180 млн. долара. Първоначалните планове и избирането на местоположението за FAST стартираха още през 1994 г. Устройството има огромен рефлектор, състоящ се от 4450 панела, което се равнява на площта на 30 футболни игрища.Очаква се телескопът да започне да функционира през септември. Той ще се използва за търсене на извънземен живот. През следващите две до три години изобретението на китайците ще се коригира и настройва, за да се извлече максимума от него. След това той ще стане достъпен за изследователи по целия свят.

Според Синхуа FAST ще помогне в откриването на пулсарите, гравитационните вълни и в крайна сметка аминокиселините, които биха потвърдили живота на други планети, пише "Фокус". За да се осигури пълна "радио тишина“ в радиус от пет километра около FAST, ще бъдат изселени повече от 9000 души от района.
Коментари: 0