Китай призова САЩ да не мислят като през Студената война

Пекин описа глобалните си амбиции като добронамерени

Китай призова САЩ да не мислят като през Студената война

САЩ би трябвало да се откажат от своя "манталитет от Студената война" и да се стремят към сътрудничество. Това заявиха от китайското Министерство на външните работи, след като американският президент Доналд Тръмп изнесе реч за националната сигурност, в която описа Китай като заплаха за интересите на САЩ, предадоха ДПА и Ройтерс.

„Призоваваме САЩ да спрат умишлено да изкривяват стратегическите намерения на Китай и да изоставят старомодните концепции на мисленето от Студената война и играта с нулев резултат. В противен случай ще навредят на другите, както и на себе си”, каза говорителката на министерството Хуа Чунин.

В своята реч Тръмп посочи Китай като основно предизвикателство за глобалната сила и влияние на САЩ. В представената вчера стратегия за националната сигурност той определи страни като Русия и Китай като съперници, които „използват технологии, пропаганда и принуда, за да формират свят, противоположен на нашите интереси и ценности”.

Китайското външно министерство отвърна на тази характеристика, като описа глобалните амбиции на Пекин като добронамерени. „Китай никога няма да се развива за сметка на интересите на други страни и в същото време никога няма да се откаже от легитимните си права и интереси”, заяви Хуа.

Коментари: 0