Китай продължава да предизвиква Boeing и Airbus с новия си пътнически самолет

Китай продължава да предизвиква Boeing и Airbus с новия си пътнически самолет

Произведеният в Китай пътнически самолет извърши успешно първия си полет на дълга дистанция.

Машината C919 излетя от летище Пудонг в Шанхай и след почти два часа и половина полет се приземи на 800 мили в тестовата база Сиан Янлиянг в провинция Шанси.

Самолетът, който може да превози между 158 и 168 пътници на дистанция от 3400 мили, е приеман за естествен конкурент на най-популярните западни пътнически джетове Boeing 737 и Airbus A320, съобщава CNBC.

В изявление производителят на самолета - държавната корпорация Commercial Aircraft Corp of China Ltd (COMAC) обяви, че полетът "отбелязва прехода към изследване на летателните изпитания и сертифициране на летателната годност".

Макар че се разглеждат като китайски, двигателите на машината са френско-американски, докато навигационната и комуникационната система се осигурява от американската фирма Rockwell Collins.

COMAC заяви през септември, че има поръчки за 730 самолета C919 от 27 клиенти. Всички клиенти са китайски, с изключение на ирландско-американската компания GE Capital Aviation Services, която е направила поръчка на 10 самолета с опция за закупуване на още 10.

COMAC планира да произведе шест тестови самолета, като вторият от тях се очаква да направи първия си полет в края на тази година.

Понастоящем самолетът е завършил общо шест полета и през април европейският регулатор за безопасност на въздухоплаването се е съгласил да започне процеса на сертифицирането му.

Коментари: 0