Китай пуска най-бързия влак-стрела

Той ще обслужва линията Пекин-Шанхай със скорост от 350 км/ч

Китай пуска най-бързия влак-стрела

Снимка: axaltacs.com

Китай вече има най-бързия високоскоростен влак в света, или т.нар. влак-стрела. Направените в страната машини ще обслужват линията Пекин-Китай, като ще се движат със скорост 350 км/ч., пише "Чайна дейли". Влакът носи името Fuxing (Фусин), или подмладяване, от китайски. Така разстоянието между двата големи града в страната ще бъде изминавано за 4 часа и половина.

Максималната скорост, която влакът може да достигне, е 400 км/ч.

Тази сутрин точно в 9.00 ч. местно време първият влак тръгна от Пекин за Шанхай. Общо 14 нови влака ще обслужват линията от днес, съобщава "Синхуа". Това е една от най-натоварените жп линии в страната, по която годишно се превозват над 100 млн. пътници, съобщават от Китайската железопътна корпорация.

Влаковете имат безплатен Wi-Fi, повече места за зареждане на електрически уреди и USB портове и по-широко пространство. Така Fuxing е изключително удобен за возене и безопасен, казва Джан Бо, служител на Института за разработка на локомотиви и автомобили в Китайската академия за железопътни науки.

Обърнато е сериозно внимание на безопасността. Влакът има над 2500 сензора - с 500 повече от предходния модел, които събират в реално време данни от 1500 индикатора от всички вагони по време на движение. Ако се появят аномалии в охлаждащите, спирачните или климатичните системи, се активират аларми. Ако е необходимо, влакът забавя скоростта или спира сам.

В момента в страната има железопътна система от 22 000 км високоскоростни жп трасета, или 60% от всички в света.

Американската компания Axalta Coating Systems е боядисала и направила покритията на влаковете.
Коментари: 0