Китай разби група, внасяла контрабандно iPhone-и с дронове

Вкараните незаконно телефони са на стойност почти 80 млн. долара

Китай разби група, внасяла контрабандно iPhone-и с дронове
Митническите служители в технологичния център на Южен Китай - Шенжен, разбиха група престъпници, използващи безпилотни дронове, за да контрабандират смартфони от Хонконг до Шенжен на стойност 500 млн. юана (79.8 млн. долара).

Властите са арестували 26 заподозрени, които използвали безпилотните апарати да прелитат между Хонконг и континенталната част на Китай, пренасяйки ремонтирани iPhone-и, се казва в съобщение на митниците в Шенжен и Хонконг, цитирано от CNBC.

"Това е първият случай в Китай, при който се използват безпилотни дронове при трансгранични контрабандни престъпления", се казва в материала на "Legal Daily", в който се цитира пресконференция, организирана от митническите органи на Шенжен в четвъртък.

Контрабандистите обикновено действали след полунощ и им били необходими само секунди, за да транспортират с дроновете малки пакети, съдържащи повече от 10 iPhone-а.

Бандата можела да внесе незаконно 15 000 телефона през границата за една нощ, казват митническите власти.

Регулациите на използването на дронове се превърна във важна задача за Китай - най-големият производител в света на потребителски дронове.

Китай въведе строги правила миналата година, за да се справи с инцидентите с дронове, проникващи в полетните маршрути на самолетите, включително бе въведено и изискване собствениците на цивилни дронове да регистрират машините с до определено тегло под истинското си име.

Митниците в Шенжен обявиха, че ще следят отблизо новите видове контрабанда с високотехнологични устройства и ще подобрят капацитета си с техническо оборудване, включително безпилотни дронове и монитори с висока разделителна способност, за разкриване на контрабандни дейности.
Коментари: 0