Китай разочарова с възстановяването на икономиката си

През последните месеци китайската икономика отразява някои тревожни признаци

Китай разочарова с възстановяването на икономиката си

Снимка: БТА

1060 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китайската икономика все още расте, но темпът на нейното възстановяване се забавя през второто тримесечие, тъй като страната се бори с нарастващите цени на суровините и прекъсванията по веригата на доставки. БВП е нараснал със 7.9% през тримесечието от април до юни на годишна база, съобщи в четвъртък Националното статистическо бюро на Китай.

Този темп е значително по-бавен от 18.3% на годишна база, регистриран от Китай през първото тримесечие. Трябва обаче да се отбележи, че рекордният скок до известна степен отразява сриването на икономиката в началото на 2020 г., т.е. базата за сравнение е ниска.

Растежът от април до юни обаче бе и по-слаб от очакванията на икономистите. Анкетираните от Reuters анализатори прогнозираха, че китайската икономика ще се увеличи с 8.1% през второто тримесечие.

Последни предупредителни знаци

През последните месеци китайската икономика отразява някои тревожни признаци. Рекордните цени на суровините доведоха инфлацията в индустрията до най-високите нива от повече от десетилетие, докато прекъсванията по веригата на доставки задържаха фабричното производство.

Растежът в сектора на услугите също се забави напоследък, тъй като огнището на COVID-19 в Южен Китай и последващите мерки ограничиха потребителската и бизнес активността.

Правителството също така публикува данни, които показват, че част от производството се забавя през последния месец. Промишленото производство се е увеличило с 8.3% през юни спрямо предходната година, като леко се е успокоило от 8.8% ръста през май. Производството в автомобилното производство е спаднало с повече от 4% миналия месец в сравнение с година по-рано - главно заради продължаващия недостиг на чипове.

Неравномерно възстановяване

Вътрешното търсене обаче остава слабото звено, според Юе Су, главен икономист в The Economist Intelligence Unit. Ръстът на продажбите на дребно се забави до 12.1% през юни, спрямо 12.4% през май, сочат данните, публикувани в четвъртък. Това е най-бавният темп на растеж тази година.

„Данните за БВП на Китай за второто тримесечие продължават да показват неравномерно възстановяване“, каза Юе и добави, че продажбите на дребно все още не са се възстановили спрямо тенденциите, наблюдавани преди пандемията.

Безработицата също е причина за безпокойство

Равнището на безработица в градовете се запазва стабилно на 5% през юни, непроменено от май. Но процентът на безработица сред младите хора се е увеличил, скачайки до 15.4% за тези на възраст между 16 и 24 години в края на юни, в сравнение с 13.6% три месеца по-рано. В същото време броят на завършилите университет достигна нов рекорд от близо 9.1 милиона души тази година.

Все още над целта

Въпреки че възстановяването на втората по големина икономика в света се дърпа назад, Китай все още е напът да надвиши годишната си цел за растеж тази година.

„Като цяло икономиката на Китай изглежда е напът да се възстанови с достигане на целта за годишен растеж от 6%“, пише Чаопинг Жу, глобален пазарен стратег на JP Morgan Asset Management, в изследователска бележка от четвъртък. Пекин определи тази цел за растеж в началото на март, тъй като сигнализира за необходимост да се върне в релсите с дългосрочните цели на президента Си Дзинпин за икономиката.

Наскоро страната се радва и на някои други добри новини. В сряда Националната здравна комисия заяви, че Китай е приложил над 1.4 милиарда дози ваксини Covid-19, което означава, че страната е ваксинирала половината от населението си с поне една доза.

Подкрепи Economic.bg