Китай съживява най-бързия влак в света

През септември ще бъде пуснат влак, развиващ до 400 км/ч

Китай съживява най-бързия влак в света

Снимка: Pixabay

След 6-годишна пауза Китай си връща титлата на страната с най-бързия влак в света. През септември се очаква да влезе в експлоатация влак-стрела, който ще развива впечатляващата скорост от 400 км/ч, съобщава Futurism. 

До неотдавна азиатската страна държеше лидерството, но опустошителна катастрофа принуди властите да наложат забавяне на жп превозите, за да минимизират опасността от нов трагичен инцидент. 

В инцидента от 2011 г. превозното средство се е движело с 350 км/ч. След това обаче скоростта на жп превозите бе ограничена до 250-300 км/ч. 

Още следващия месец обаче Китай планира да си върне изгубената позиция, като пусне в движение няколко супер бързи влака. Те ще се движат средно с 350 км/ч, но ще имат възможността да развият до 400 км/ч. 

За сравнение, Hyperloop One, който все още е в процес на разработка, наскоро достигна скорост от 308 км/ч. Плановете на компанията, зад която седи Илън Мъск обаче са свръхскоростното превозно средство да може да развива до 408 км/ч още в тестовия си период. 

За да предотвратят повторни инциденти, сега китайците са решили да вземат мерки, като ограничат броя на влаковете по високоскоростната железопътна мрежа, става ясно от думите на Джао Джиан, професор в университета в Пекин и главен изследовател в областта. 

Досега в Китай са положени около 20 000 км високоскоростна жп мрежа, като целта на страната е добави нови 10 000 км до 2020 г. Към днешна дата в страната са инвестирани над 360 млрд. долара в железопътен транспорт. 

Коментари: 0