Китай се готви да отвърне на американския удар срещу Huawei

Същевременно китайският технологичен производител понесе разочарование и от Япония

Китай се готви да отвърне на американския удар срещу Huawei

Снимка: БТА

Търговското напрежение между САЩ и Китай изглежда, че скоро ще се засили. Пекин вече предприема стъпки да отговори на забраната на Вашингтон Huawei да работи с американски компании.

По информация на Bloomberg, освен че подготвя да ограничи износа на редкоземни минерали към САЩ, Китай също така съставя собствен черен списък с „неблагонадеждни юридически лица“, чрез който вероятно ще бъде ограничен бизнеса с редица американски компании.

Черният списък ще е сходен с този на американското Американското бюро по въпросите на индустрията и сигурността, в който Huawei бе вписана на 16 май тази година. Представянето на въпросния списък би било ясен признак, че Пекин има готовност да води търговската война с Вашингтон на принципа „око за око, зъб за зъб“, тъй като по принцип Китай не се нуждае от официален списък, с който да забранява дейността на чужди компании на територията си. Google и Facebook нямат право да работят в страната още преди представянето на черен списък.

Според китайското национално радио списъкът на Пекин ще обхване „чуждестранни компании, организации и отделни инвеститори, които не се подчиняват на пазарните правила, нарушават договори или блокират, прекъсват доставки поради непазарни причини и сериозно увреждат справедливите интереси на китайските компании“.

Същевременно японската телекомуникационна компания SoftBank обяви, че ще изгради своята 5G-мрежа с оборудване от производителите Nokia и Ericsson, игнорирайки Huawei, която в миналото достави оборудването за 4G-мрежата на телекома.

Коментари: 0