Китай се похвали с рекордни внос и износ през септември

Успешното изпълнение на търговската сделка със САЩ обаче е под въпрос

Китай се похвали с рекордни внос и износ през септември

Снимка: БТА

2303 ~ 2 мин. четене

Китай отчете силни търговски данни за септември, след като повечето бизнес дейности във втората по големина световна икономика успяха да се възобновят от ударите на пандемията от коронавирус.

През миналия месец вносът на Китай нарасна с 13.2% в щатски долари, според официалните митнически данни, изнесени във вторник. Това беше далеч над прогнозираното от анкетата на Reuters 0.3% повишение. Износът е нараснал с 9.9% в сравнение с миналата година. Тук повишението е близо до очакванията на анализаторите от 10%.

През септември страната е внесла и изнесла рекордно количество стоки в юани, предава Reuters, позовавайки се на говорител на националната митническа агенция.

През третото тримесечие износът на Китай е нараснал с 10.2% на годишна база, достигайки 5 трилиона юана (742.9 млрд. долара), съобщи агенцията. Вносът е скочил с 4.3% до 3.88 трилиона юана през същия период.

За ръста на износа помогна търсенето на китайски медицински консумативи през последните няколко месеца. Азиатската страна първа попадна под ударите на пандемията от коронавирус, но и първа започна да подновява бизнес дейностите си.

Търговски излишък с САЩ

Внимателно наблюдаваният китайски търговски излишък със САЩ се сви до 30.75 млрд. долара през септември, което с близо 3.5 млрд. долара под августовските нива. Общата сума към днешна дата е 218.57 млрд. долара, по данни на митниците.

Китайският внос на американски селскостопански стоки се е увеличил с 44.4% през първите три тримесечия на годината – до 91.39 млрд. юана. Китайският износ на медицински продукти за САЩ се е увеличил с 32.4% през това време до 20.13 млрд. юана, докато този на мобилните телефони е спаднал с 3.4% до 128.69 млрд. юана.

Износът на Китай за САЩ през първите девет месеца на годината се е увеличил с 1.8% до 2.18 трлн. юана, докато вносът е нараснал с 2.8% до 640.86 млрд. юана.

Анализаторите обаче посочват, че Китай не е постигнал споразуменията си за покупка, заложени във фаза 1 от търговската сделка със САЩ, подписана през януари – през идните две години да закупи американски стоки и услуги за поне 200 млрд. долара повече в сравнение с нивото от 2017 г. Прогнозираните покупки включват харченето на поне 32 млрд. долара повече за селскостопански продукти с неопределено количество соя.

За да изпълни търговското споразумение, базираният във Вашингтон институт за международна икономика „Питърсън“ смята, че Китай ще трябва да закупи американски стоки за общо 172.7 млрд. долара до края на тази година.

Подкрепи Economic.bg