Китай: Спасителите ще стигнат в лагер 2 в Хималаите в събота

Китайският посланик обяви нови подробности за издирването на Боян Петров

Китай: Спасителите ще стигнат в лагер 2 в Хималаите в събота
5676 ~ 1 мин. четене
Спасителният екип, който осъществява спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров, ще достигне до лагер 2 в събота. Това заяви китайският посланик у нас Джан Хаджоу, който даде повече подробности за издирването на Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите. 

По думите му китайската страна разполага с екип от 100 души, които са разделени в три групи - спасители, медицински лица и логистични екипи. Операцията се ръководи от известен китайски алпинист, съобщава Нова тв. 

Посланикът на Китай обясни, че първата група, която се състои от 12 човека, е пристигнала вчера в лагер 1, разположен на 6380 м надморска височина. Седем от тях ще тръгнат към лагер 2,  а останалите 13 души остават в базов лагер. 

Спасителите ще се опитат да стигнат до лагер 3 (7300 м) преди 13 май, когато се очаква малко по-добро време, коментира Хаджоу.

Прогнозите за утре отново предвиждат снеговалеж и ниски температури от -12 до -25 градуса по Целзий. 

Припомняме, че по-рано днес в издирването се включиха три хеликоптера. Два от тях в момента са на 25 км от върха на специално изграден плац и когато времето е подходящо, ще претърсят района 
около лагерите на разстояние от 10 км. 
Подкрепи Economic.bg