Китай строи слънчева електростанция в космоса

Енергията ще се изпраща на Земята чрез лазер или микровълни

Китай строи слънчева електростанция в космоса
436 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Китай планира да построи слънчева електростанция в космоса, предаде агенция Синхуа. Учените са разработили проект на гигантско съоръжение, което ще се издигне на височина 36 хил. км от повърхността на Земята и ще има площ 6 кв. км.

Това ще бъде най-голямата изкуствена конструкция, създадена от хората, в космическото пространство. Станцията всъщност ще представлява космически кораб, който се върти на геостационарна орбита и е оборудван с огромни слънчеви батерии. Събраната електроенергия ще се изпраща на Земята с помощта на лазер или микровълново излъчване.

Потенциално предимство на подобна соларна конструкция е нейната висока ефективност. Слънчевите батерии, разположени в космоса, могат да генерират 10 пъти повече енергия, отколкото батериите на повърхността на Земята. Ако проектът е успешен, това ще бъде сериозен пробив в енергетиката, предаде technews.bg.

Според мнозина учени обаче, пред проекта стоят сериозни препятствия. Главното от тях е цената за извеждане на станцията в орбита. Конструкцията тежи около 10 хил. тона, докато малка част от съвременните ракети могат да изведат в орбита товар с тегло над 100 тона.

Китай планира да построи огромната слънчева електростанция към 2020 г. Цената на проекта е около 1 трлн. долара, според публикации в местната преса.Подкрепи Economic.bg