Нужна е диверсификация на енергийните източници

Защо експортът на електроенергия е по-евтин от вътрешното потребление

Нужна е диверсификация на енергийните източници
3842 ~ 2 мин. четене

Представители на бизнеса в страната конфронтираха министъра на енергетиката Теменужка Петкова с въпроса докога експортът на електроенергия ще бъде с 20 на сто по-ниска цена от вътрешната. На практика конкурентите получават електроенергия от България на по-ниска цена.

Темата беше повдигната по време на първата национална дискусия „Да! На българската икономика“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и вестник „Стандарт“.

Представители от КРИБ уточниха, че парадоксът на цените е заради въведената през 2013 г. като временна мярка такса "задължение към обществото". От бизнеса попитаха още как при това положение да се конкурират със съседните страни, да създават работни места и да развиват българско производство.

В отговор министър Петкова разкри, че правителството обмисля нормативна промяна, с която да се уеднакви облагането на електроенергията както за износ, така и за вътрешния пазар с така наречената „зелена добавка“. Тя също подчерта, че енергийната диверсификация е необходимо условие за гарантиране на конкурентоспособна икономика.

Според сегашните нормативни изисквания токът за износ не се облага с така наречената „зелена добавка“, което прави цената му за нашите конкуренти в региона с около 30% по-ниска. Това нарушава пазарната конкуренция и влошава условията за българските производители. „В правителството сме обединени около идеята, че тази несправедливост трябва да се промени“, поясни министър Петкова.

Министърът на енергетиката обясни парадокса от въведената такса с мотива за стимулиране на износа на енергия. Тя се обеща, че работна група в най-скоро време ще изработи механизъм за елиминиране на този недостатък. 

„Основната причина за високата цена на природния газ в България е зависимостта ни от един източник на суровината“, посочи министър Петкова. Пред участниците в дискусията тя изтъкна диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка, както и разработването на собствени енергийни ресурси като решения, които ще осигурят конкуренция при доставките и ще позволят намаляване на цените на синьото гориво.

 „Задължително условие е страната ни да разполага с между-системни газови връзки и правителството е съсредоточило сериозни усилия за изграждането им“, каза още министър Петкова. Тя посочи като пример работата по интерконектора България – Гърция, който, като част от Южния газов коридор. Очаква се на 29 май да бъде подписано окончателно инвестиционно решение по проекта като се планира експлоатация през 2018 г. Подкрепи Economic.bg