„Академия Икономика“ ще даде добър старт на младите

За да има икономически ръст, трябват иновации, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

„Академия Икономика“ ще даде добър старт на младите

Снимка: Стоян Йотов

3773 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Днес се проведе първият по рода си форум и открит диалог на КРИБ и Стандарт, под името „Да! На българската икономика“. В събитието взеха участие премиерът Бойко Борисов, министрите Божидар Лукарски, Теменужка Петкова, Десислава Танева, Ивайло Московски и Владислав Горанов, както и повече от 100 крупни предприемачи, дипломати, бизнесмени, държавни чиновници, синдикалисти и членове на КРИБ.

На конференцията бяха разглеждани теми като инвестициите, растежът и стабилността на българската икономика. Други важни акценти бяха държавната стратегия за подпомагане на качественото и иновативно производство на България.

Конференцията откри председателят на КРИБ Кирил Домусчиев като обяви, че „целта на срещата е да кажем на държавата от какво имаме нужда, за да изградим синхрон между работодател и държавни институции".

Бизнесменът припомни в началото на речта си една случка от живота на гръцкия милиардер Аристотел Онасис, който срещнал беден човек, който го помолил за пари. Вместо това, Онасис му подарява лодка, за да изкарва колкото пари пожелае.

„Затова е необходимо държавата да знае каква лодка й е необходима, за да има работеща икономика в страната“, заключи Домусчиев. „Това е и една от задачите на този форум – да определи приоритетите в икономиката на страната ни“, допълни той.

Домусчиев коментира и предстоящият Пролетен бал на КРИБ, който ще се проведе на 29 април в Интер Експо център. „Идеята на бала е членовете и бизнесмените да се съберат в една по-различна и неформална обстановка. Имаме желанието да направим нещо, което правят нашите колеги в Германия и Италия. Германската работодателска организация всяка година провежда подобно събрание, под патронажа на канцлера Ангела Меркел. По същия начин, нашият бал ще е под патронажа на премиера Бойко Борисов и ще се провежда ежегодно. Ще се връчват по 3 престижни награди за качество, растеж и иновации в България. Целта е да поощрим и покажем като пример най-добрите примери в бизнеса.

Пролетният бал ще има и социален елемент. Новият проект, по който работим е „Академия Икономика“. Тя ще развива бъдещи предприемачи, ще съдейства за подобряване на качеството в образованието и проблемът с липсата на кадри. Също така всички приходи, които получим от Пролетния бал, ще се вложат в спонсориране на академията.

„По заявки на наши членове, ние ще търсим през ВУЗ-овете млади хора, втори или трети курс студенти, които да се наемат като стажанти в конкретните предприятия. 50% от заплащането ще е чрез средства на „Академия Икономика“ и 50% от работодателя. Идеята е стимулирането на младите хора да работят по специалността си", обясни председателят на КРИБ.

Според Домусчиев не може да има икономически ръст, без да има високи технологии. Необходимо е продуктите да бъдат иновативни, за да се продават навсякъде, компаниите да се радват на добри инвестиции и да се разкриват нови работни места.

Подкрепи Economic.bg