Китай цензурира новините за посещението на Ким Чен-ун

В социалните мрежи се разпространяват видеокадри на придвижващ се в Пекин кортеж от севернокорейски дипломатически автомобили

Китай цензурира новините за посещението на Ким Чен-ун

Снимка: БТА

Китай опитва да цензурира информацията за възможно тайно посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в страната, пише Financial Times. Властите в Пекин задължиха всички китайски сайтове да свалят всички новини за посещението на „високопоставен представител” от Пхенян.

„На новините за Северна Корея в светлината на последните събития се отделя повишено внимание, те се намират под специален контрол”, е коментирал пред руската агенция ТАСС ръководител на една от най-големите китайски държавни медии, пожелал анонимност.

При търсенето на името „Ким Чен-ун” в най-популярната китайска търсачка Baidu излизат само три статии, които са били публикувани през последното денонощие. В тези материали обаче севернокорейският лидер се споменава само в контекста на възможни преговори заедно със САЩ и Южна Корея. Някои китайски медии, които първоначално съобщиха за вероятна визита на делегация на Пхенян в Пекин, вчера вечерта вече отстраниха материалите от сайтовете си.

В същото време, при търсенето на „Северна Корея”, „Пекин” и „посещение” търсачката показва новини предимно от хонконгски и тайвански сайтове, както и от 122 задгранични китайскоезични медии. Държавните и частните медии продължават да мълчат за пристигането на правителствения влак от КНДР и вероятна визита на официална делегация.

В социалните мрежи се разпространяват видеокадри на придвижващ се в Пекин кортеж от севернокорейски дипломатически автомобили, съпровождани от десетки полицаи на мотоциклети.

Позовавайки се на дипломатически източници, вчера агенция Блумбърг съобщи, че лидерът на КНДР е пристигнал с влак в Пекин, за да разговаря за намаляване на напрежението на Корейския полуостров в контекста на планираните преговори на Севера с Юга и със САЩ.

Коментари: 0