Китай въведе нови визи за висококвалифицирани специалисти

Страната иска да привлече чуждестранни работници

Китай въведе нови визи за висококвалифицирани специалисти

Снимка: Pixabay

1080 ~ 2 мин. четене

Китайските власти започнаха да издават специални дългосрочни визи за период от 5 до 10 години, за да привлекат бизнесмени и висококвалифицирани специалисти от чужбина, съобщиха местните медии.

Правилата за издаване на нови визи са публикувани от Държавната служба по външнополитически въпроси съвместно с Министерството на външните работи и Министерството на държавната сигурност на страната.

Визите позволяват да влизате в Китай неограничен брой пъти за не повече от 180 последователни дни. Те могат да бъдат удължавани в период от 5 до 10 години. Титулярите на визите могат да водят деца и съпрузи в страната. Преди повечето чуждестранни служители трябваше да кандидатстват за ново разрешително за работа всяка година, дори когато са наети на дългосрочни договори.

От такава виза ще могат да се възползват експерти в областта на новите технологии, предприемачи и учени от най-търсените области. Категориите могат да бъдат коригирани въз основа на променящото се търсене на таланти в страната.

Заявленията се приемат онлайн, а подаването им е безплатно. Министерството на външните работи обещава да ги обработва възможно най-бързо.

Тези, които са работили в Китай повече от четири последователни години, докато пребивават в страната най-малко шест месеца всяка година и които отговарят на определен праг на заплата и данък върху дохода, могат да кандидатстват за разрешение за постоянно пребиваване.

Китайските власти твърдят, че най-малко 50 000 чужденци ще се възползват от въвеждането на новите визи.

През 2016 г. Китай въведе точкова система за издаване на работни визи, за да идентифицира специалистите, които страната иска да привлече и да намали потока от нискоквалифицирани мигранти.

Подкрепи Economic.bg