Китай затваря 2000 мини до 2016 г.

Стъпката е част от мерките в страната за намаляване на емисиите на атмосферни замърсители, както и за подобряване на безопасността по време на работа

Китай затваря 2000 мини до 2016 г.

Китайските власти възнамеряват да закрият 2000 въглищни мини до 2016 г., като част от мерките в страната за намаляване на емисиите на атмосферни замърсители, както и за подобряване на безопасността по време на работа, съобщава ТАСС.

Според властите и служителите за контрол на безопасността тази година са били закрити около 1000 мини, а правителството планира до 2016 г да затвори още 2000 въглищни мини. Първо спират работа незаконно построените мини и тези, които превишават утвърдените размери за въгледобив. Елиминират се и малките мини, които произвеждат по-малко от 90 хиляди тона въглища годишно.

"Цялостната ситуация през изминалата година се оценява като задоволителна. Злополуките във въглищни мини в Китай са намалели значително", пише вестник "China Daily". Според министерството в периода между януари и октомври броят на произшествията в мини се е понижил средно с 15 на сто в сравнение със същия период на 2013 година.

Китайските власти също така затегнаха санкциите за неспазване на безопасността на експлоатация в мините. Според закона, който влезе в сила на 1 декември, нарушенията, причинили аварии в мини, ще бъдат наказвани с глоби от един до 20 милиона юана (3,2 милиона долара).

Коментари: 0